Стотици автомобили се включиха в протестния автопоход на ВМРО в

...
Стотици автомобили се включиха в протестния автопоход на ВМРО в
Коментари Харесай

Стотици автомобили се включиха в протестния автопоход на ВМРО в Русе

Стотици коли се включиха в протестния автопоход на Вътрешна македонска революционна организация в Русе. Шествието е част от националната акция срещу спекулативния скок на тока, горивата и на стоките от първа нужда.

Протестиращите желаеха оставката на КЕВР, прекъсване на износа на на ниска цена ток за чужбина, оставка на министъра на енергетиката и систематична държавна политика по преодоляване на инфлацията в страната, най-много на растежа на цената на електрическата енергия, от която зависят и цените на всички крайни артикули.

Автопоходът беше поведен от зам.-председателя на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. Колоната от коли потегли тъкмо в 11.00 ч. от сборния пункт на публичния паркинг до Национална агенция за приходите в Русе и мина през бул. „ Плиска “, бул. „ Тутракан “, кръговото придвижване на Дунав мост. От там русенските войводи потеглиха назад към сборния пункт през бул. „ България “, бул. „ Христо Ботев “, бул. „ Цар Освободител “. Шествието завърши на мястото на сборния пункт.

Веселинов беше безапелационен в своето изявление, че единствен провинен за настоящето нетърпимо положение на енергетиката е безотговорното държание на всички партии в последните два Народното събрание. Според него те са хвърлили страната в безвремие и безпорядък, които са довели стопанската система до цялостен колапс.

Цената на тока е директна функционалност на управнически решения. В момента е висока, тъй като бяха взети неверни решения по време на служебния кабинет – като прекъсването на мощности на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “. При предпочитание България може да спре износа си на ток, тъй като разполага с държавна енергетика. Държавните сдружения могат да насочат създаваната от тях електрическа енергия към българските консуматори, да усилят предлагането и оттова да се понижат цените, безапелационен беше още Веселинов.

Той обърна внимание, че единствените печеливши от тази обстановка са притежателите на ВЕИ-та.

Те печелят като луди от тези цени, само че скъпата цена на тока бърка освен в джоба на всеки един от нас, само че тя генерира безработица, добавъчно повишаване във всички сфери, прави неконкурентоспособна нашата стопанска система, заключи обстановката зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и добави, че ние вършим това, което сме правили постоянно – настояваме страната да си влезе в ролята.

Русенският челник напомни също, че до момента в който Вътрешна македонска революционна организация бяха в Народното събрание, постоянно са упорствали цената на тока да бъде следена.

Исканията на протестиращите бяха систематизирани от районния координатор на Вътрешна македонска революционна организация Траян Тотев – оставка на КЕВР, прекъсване на износа на на ниска цена ток за чужбина, оставка на министъра на енергетиката.

Протестният автопоход е част от почналите на 18 септември показни акции на Вътрешна македонска революционна организация.

Припомняме, че на 18.09.2021 година (събота), Вътрешна македонска революционна организация взе решение за започване на национални протестни дейности, представители на Организацията блокираха за половин час кръстовището на бул. „ Тодор Александров “ пред ЦУМ. Излишно е да изброяваме в проценти повишаването на тока, парното, газта и питателните артикули, тъй като всеки човек, всяко домакинство усеща натиска всекидневно.

От Вътрешна македонска революционна организация настояваме за:

1. Спешни ограничения против спекулата на енергийната борса и дейна роля на държавните енергийни сдружения за превъзмогване на недостига.

2. Разпускане на КЕВР, която позволи това спекулативно повишение на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни компании, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до преодоляване растежа на цените.

4. Активни дейности в Брюксел за предоговаряне на „ Зелената договорка “, която ни обрича на безценен ток и за избавяне на българската топлоенергетика.

5. Правителството неотложно да рестартира договарянията със стратегически вложители за построяването на АЕЦ „ Белене “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР