Стотици активисти протестираха снощи пред сградата на полския парламент срещу

...
Стотици активисти протестираха снощи пред сградата на полския парламент срещу
Коментари Харесай

Протести в Полша заради законопроект, ограничаващ правото на аборт

Стотици деятели стачкуваха нощес пред постройката на полския парламент против законопроект за по-нататъшно ограничение на правото на аборт, съобщи Асошиейтед прес.

"Искаме избор, а не гнет ", скандираха стачкуващите.

Протестът се организира, до момента в който специфична комисия разглеждаше предложение на гражданска група за възбрана на абортите при случаи, когато ембрионът е повреден непоправимо. В последна сметка тя реши, че е нужна още работа по плана, преди той да бъде гласуван в Народното събрание.

Малка група съперници на абортите и монахини се молеха покрай мястото на митинга.

Силно католическа Полша, вследствие на мъчно реализиран компромис, позволява абортите в три случая: когато животът или здравето на дамата са застрашени, бременността е в резултат на закононарушение или проучванията демонстрират висока възможност за непоправимо увреждане на ембриона. Разглежданият законопроект цели да отстрани третото изискване, отбелязва АП.

Според опозиционната депутатка Йоанна Шоринг-Велгус мярката е показана за разискване тъкмо в този момент, с цел да бъде отклонено вниманието от новия закон за реформиране на Върховния съд, поради който Европейската комисия заведе наказателна процедура против Полша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР