Стотина туристи са били на или в близост до новозеландския

...
Стотина туристи са били на или в близост до новозеландския
Коментари Харесай

Вулкан изригна в Нова Зеландия, има загинали, туристи са пострадали

Стотина туристи са били на или наоколо до новозеландския остров, когато там е изригнал вулкан, съобщи " Асошиейтед прес ", базирайки се на премиера на страната Джасинда Ардърн. Няколко души са потърпевши, а други са в неопределеност. " Всичките ни мисли са с пострадалите ", сподели Ардърн, представена от АП и Българска телеграфна агенция.

Официално за момента има една жертва, само че управляващите чакат броят да нарасне. Районът е прекомерно рисков за осъществяване на избавителна интервенция, оповестява Би Би Си. Според полицията обаче най-малко 23-ма души са били избавени директно след изригването.

Вулканът е почнал да изригва в 14.30 ч. локално време в понеделник. Остров Уайт се намира на към 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е постоянно посещаван от туристи. " Не съм сигурна дали тези хора са били на острова или покрай него, само че несъмнено е имало една група там и те несъмнено са имали потребност от здравна помощ, " сподели кметицата на Уакатане Джуди Търнър, представена от Ройтерс. " Има потърпевши и фокусът е върху това да върнем тези ранени хора в сигурност и да ги отведем в болница ", добави тя.

По думите ѝ наподобява няма заплаха за хората в крайбрежните зони, отдалечени от вулкана.

My god, White Island volcano in New Zealand erupted today for first time since 2001. My family and I had gotten off it 20 minutes before, were waiting at our boat about to leave when we saw it. Boat ride home tending to people our boat rescued was indescribable. #whiteislandpic.twitter.com/QJwWi12Tvt
— Michael Schade (@sch) December 9, 2019

Димът от изригването се вижда отдалеко, а Националната организация за реагиране при изключителни обстановки предизвести, че някои региони може да бъдат наранени от сипещата се пепел. Според локални медии в региона на острова е имало доста хора. По данни на осведомителния уебсайт Стъф е допустимо на остров Уайт да е имало 20-ина души.

Вулканът на острова е един от най-активните в Нова Зеландия. Дванайсет души са починали на острова през 1914 година, когато от там се е извличала сяра. Част от кратера на вулкана е рухнала, а сриването е унищожило миньорското село и самата мина.

Остров Уайт или Белият остров е прочут също и под името Уакаари.

Междувременно към хиляда туристи са блокирани в дребния новозеландски град Франц Йосиф, откакто проливни дъждове провокираха свлачища и наводнения. Властите не чакат пътят до града да бъде отворен още веднъж преди петък, показва организацията.

 Вулкан изригна в Нова Зеландия, има починали, туристи са потърпевши
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР