Стопяването на населението за последните 10 години в България, за

...
Стопяването на населението за последните 10 години в България, за
Коментари Харесай

Диана Янчева: За година са починали 90 000 души, което е повече от времето на Испанския грип

Стопяването на популацията за последните 10 години в България, за жалост се дължи на повече умиране, в сравнение с тичане от страната. Знаете, че България тежко понесе пандемията във връзка с смъртността. Раждаемостта у нас е на междинни равнища спрямо европейските страни. 

Това разяснява пред Нова тв Диана Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт.

Голямата смъртност у нас по време на пандемията се оказа, че е поради отвод или боязън хората да потърсят здравна помощ, уточни тя. 

Имаме висока цифра на умрелите за предходната година и по този индикатор се приближаваме до годините на испански грип. Тогава сме имали 87 000 умряли за една година, а в този момент имаме 90 000 умряли, уточни тя. 

И посочи, че за 2021 година България по умиране слага връх в личната си статистика. 

Миграцията от страната съставлява към 40% от общото понижение на популацията. Проблемът е, че бягат от страната най-вече младежи в репродуктивна възраст и те раждат децата си зад граница. Това е нещо, което да се реши. Но това е въпрос към политиците, уточни тя. 

Интересно в наблюденията ни е, че има миграция от града към селото, а не противоположното, както сме привикнали. Това се случи поради пандемията, само че младите за в този момент останаха на село, само че не може да се каже дали ще продължат да живеят там, уточни тя. 

Но означи, че за жалост, българите от чужбина, които се върнаха у нас поради коронавирус, след условното привършване на епидемията, още веднъж се върнаха към живота си зад граница. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР