Стопкадри Нова ТвПремиерът обяви, че са готови с нов проект

...
Стопкадри Нова ТвПремиерът обяви, че са готови с нов проект
Коментари Харесай

Денков обяви новите мерки за подкрепа към земеделците

Стопкадри Нова Тв

Премиерът разгласи, че са подготвени с нов план за меморандум, в които има нови ограничения за поддръжка към земеделците.

Той чака на следващия ден в 18 часа техни представители за договаряния и вероятно за сключване на меморандума.

Ако двете страни се схванат, това ще значи, че земеделците ще спрат митингите си.

Ето какво сподели акад. Николай Денков:

Искаме оптимално бързо да се отпуши механизма за подкрепяне на зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година. Всеки ден, който минава в митинги и блокади, вместо в договаряния и подготовка на съглашението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който действително нуждаещите се от тази помощ могат да я получат.

Неизбежно закъснение ще има и до момента в който получим нотификация от Европейската комисия за новите ограничения, които предлагаме.

Ето и най-важните точки от плана за меморандума, за който призоваваме земеделските производители да се върнат на масата на договарянията.

Първо, във връзка с законодателните промени, които секторът чака. Земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление и това не са единствено думи. Исканията им се обективни, имаме единодушие и към този момент са приготвят 7 законопроекта, които са в доста напреднал етап на подготовка.



Пет от тях ще бъдат показани през месец февруари и март за публично разискване, като по част от тези законопроекти и Министерството на земеделието и храните към този момент работи с брашовите организации на съответните производители.

Тази част от работата продължава с приоритет, с цел да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласоподаване на Министерски съвет и импортирани в Народното събрание оптимално бързо.

Второ, държавното управление ще договаря с Европейската комисия дружно със земеделските производители по настояванията им за облекчение на новите екологични условия. Част от тези условия в действителност към този момент са трансформират на европейско равнище и по този въпрос също имаме една задача със земеделците и производителите против опитите за цялостно освобождение на вноса на слънчогледово семе за България. Министър Вътев към този момент изпрати писмо до първия заместник-министър-председател и министър на стопанската система на Украйна госпожа Юлия Свириденко. В този дух се резервират режимите, които договорихме в предходното съглашение сред държавното управление и земеделците. Никога не е ставало дума в наши диалози с Украйна, че ще има смяна в този режим.

Не на последно място, във връзка с загубите на земеделските производители за 2023 година, което ни е належащо с цел да разпределим средствата вярно, без да се подкрепят печеливши бизнеси, имаме следното предложение. Готови сме да използван банален механизъм за оценка на финансовите им резултати и да ускорим процеса, с цел да може стопанствата да получат спомагателни дотации допустимо най-скоро.

Ако са договорим за подобен банален вид за доказване на директни разноски за оперативна активност, тя ще включва труд, лихва, разход за семена, тор, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати оптимално бързо след приемане на нотификация от Европейската комисия. 

Нова Тв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР