Стопкадър Телевизия 7/8По времето на Михаил Горбачов руските служби и

...
Стопкадър Телевизия 7/8По времето на Михаил Горбачов руските служби и
Коментари Харесай

Журналист: Михаил Горбачов не харесваше Тодор Живков

Стопкадър Телевизия 7/8

По времето на Михаил Горбачов съветските служби и политици не се намесваха в серията на промени със свалянето на комшийските държавни управления в Източна Европа. Колкото до България, знаете, че Горбачов не харесваше Тодор Живков, и той даваше знак за това. Явно разчиташе, че Тодор Живков ще се отдръпна самичък, до момента в който позицията на Тодор Живков беше по какъв начин ние ще се наведем и бурята ще отмине. Това съобщи известният публицист Валерий Георгиев в „ Крум Савов Live “ по Телевизия 7/8.

По-трудно беше с Германска демократична република, защото с помощта на Горбачов първо се се изтеглиха руските войски, второ, падна Берлинската стена и Горбачов даде единодушие за обединяването на двете Германии, което е една стъпка, която за Европа имаше голямо огромно значение. Докато в България имаше съмнение, имаше една група, които тогава може да бъдат наречени реформатори. Известни са техните имена, група към Андрей Луканов примерно, която държеше връзките с Москва. Луканов, Петър Младенов и по този начин нататък, които смятаха, че би трябвало да бъде свален Тодор Живков, че би трябвало да се промени устава, добави Георгиев.

Самите те обаче бяха в някаква дворцова вътрешнопартийна гражданска война. Знаете, че дисидентите, които желаеха промени, в действителност бяха вътрешнопартийна съпротива на комунистическата партия. Докато същинските дисиденти бяха на Запад. Хора, които бяха избягали. Можем да споменем доста имена, такава фигура, когато въплъщава всичко това, е да вземем за пример Георги Марков. Човекът, който добре познава властта, бил е непосредствен до Тодор Живков и неговите мнения илюстрираха това отношение на тази интелигенция, която не приемаше комунизма освен като политическа система, само че и като метод на мислене и ръководство, сподели още Валерий Георгиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР