Стопкадър Нова ТвПротестиращи тръгнаха към столицата.Пред сградата на парламента днес

...
Стопкадър Нова ТвПротестиращи тръгнаха към столицата.Пред сградата на парламента днес
Коментари Харесай

Над 500 работещи в ТЕЦ Марица Изток 2 тръгнаха към София

Стопкадър Нова Тв

Протестиращи потеглиха към столицата.

Пред постройката на Народното събрание през днешния ден ще се организира митинг „ Да защитим енергийната сигурност на страната ”. Той е проведен от синдикатите. Недоволството е по отношение на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания по отношение на равнищата им през 2019 година, заяви Нова Тв.

Протестиращите желаят Народното събрание да задължи Министерския съвет да стартира договаряния с Еврокомисията за анулация на този ангажимент. Те упорстват още Народното събрание да подсигурява активността на въглищните централи най-малко до 2038 година

Над 500 работещи във Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 тази заран потеглят към София, обясниха синдикатите. Според тях заложените в проекта 40% понижаване на въглеродните излъчвания ще доведат до понижаване на работата в централата с сред 50 и 60%.

Това значи 6000 души да си останат у дома, споделят синдикалистите в централата.

Те упорстват за предоговаряне на глава „ Енергетика ” в Плана за възобновяване и комплекс „ Марица Изток ” гладко да бъде изведен до 2038 година от работа.

Това са базови мощности, без тях ще се върнем към времето, когато е имало режим на тока, споделят още синдикалистите.

„ Не търсим повсеместност през днешния ден, а да покажем на политиците, че тези хора имат какво да им кажат ”, сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ. „ Гледах социологическо изследване, съгласно което повече от половината българи желаят да запазим работата на централите. Тоест това не е единствено гласа на работещите, а и разсъдъкът на обществото ”, сподели Димитров.

„ Миналата година 8 милиарда лв. генерира държавната енергетика, която влезе в бизнеса, с цел да можем да запазим конкурентноспособност, да запазим работните места, а и за угнетяване на цената за бита. Ако нямаме тези въглищни централи, които генерират малко повече от половината ток, който използваме зимата, може да си визиите какво ще стане. Бизнесът сподели, че ще има поголовни банкрути. Говорят за 100 000-150 000 работни места, които може да бъдат изгубени ”, съобщи Димитров.

По думите му нормализиране на цената на тока се чака най-рано през 2026 година

Снощи в комисията по енергетика се е стигнало до единодушие по тези въпроси, синдикатите чакат да видят дали то ще бъде гласувано в пленарна зала.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР