Стопкадър Нова ТвНямаме фискална криза, нямаме бюджетен проблем, ние не

...
Стопкадър Нова ТвНямаме фискална криза, нямаме бюджетен проблем, ние не
Коментари Харесай

Икономист: Цените на горивата може да паднат със стотинки

Стопкадър Нова Тв

Нямаме фискална рецесия, нямаме бюджетен проблем, ние не сме Гърция 2010 година. Нямам икономическа рецесия сега, каквато имаше през 90-те години, каквато имаше през 2014 година, когато фалирлаха банки. Това съобщи за Нова Тв Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

Голямата част от инфлацията е вносна. Средното за еврозоната се дължи най-много на това, че ние сме по-бедни, надлежно по-голяма част от кошницата ни се състои от тъкмо в тези артикули, които най-вече нарастнаха, някои храни, горива. Вероятно някои ограничения биха могли да оказват помощ в дребна степен, да вземем за пример във връзка с цените на горивата евентуално има принадлежности да бъдат няколко стотинки по-евтини, само че концепцията, че може да се върнем към това, което беше 2020 или 2021 година, е парадокс, добави Богданов.

Пак споделям, ограниченията малко ще оказват помощ, само че отново не може да избегнем от огромната трендове. Вижте и прилежащи страни на Балканите, като Хърватия и Словения. Там има държавна интервенция на пазара, контролирани цени контролиран търговски маржа и цените са може би с няколко стотинки по-евтини от България, само че отново са много по-високи, в сравнение с последните няколко години. В този смисъл може да имаме дребни ограничения, които леко да оберат някакви разлики в стотинките, само че инфлационния развой не можем да преборим с вътрешни ограничения. Все отново ние не произвеждаме нефт, не може да свалим цената на газа на Европейския пазар по ред аргументи, да не влизаме тука в геополитика. Това, което може да се направи, несъмнено, е мъдро лавиране в стотинките, което малко да облекчи българския пазар, също и за природния газ. Дано да се откри по-добър метод да се доставя с други възможности и конкуренция. Това ще се случи някакъв миг и той принудително се случва, сподели още Лъчезар Богданов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР