Стопкадър Нова ТвИнфлацията в България е с 2,5% над средната

...
Стопкадър Нова ТвИнфлацията в България е с 2,5% над средната
Коментари Харесай

Дянков: Бюджетът е като богата пица, парламентът може да вдигне минималната заплата

Стопкадър Нова Тв

Инфлацията в България е с 2,5% над междинната в Европа и ще се задържи висока още 6 месеца. Има обаче опция с решение на Народното събрание минималната заплата да бъде вдигната на 850 лв. и в случай че това стане, това няма да събори бюджета, защото има законодателна опция да стане. Това съобщи някогашният финансов министър Симеон Дянков по Нова Тв.

Основните обществени заплащания, които се забавиха доста поради високата инфлация, могат да се вдигнат още в този момент, до момента в който тези големи заплащания към бизнеса за енергийни помощи, които на месец са към милиард и двеста милиона сега, може да се концентрират единствено върху секторите, които в действителност употребяват доста електрическа енергия, а не върху Лукойл и огромни компании. Така ще се спесят пари за спомагателни обществени разплащания, добави Дянков.

Удълженият бюджет наподобява като много богата пица, тъй като много обещания се направиха тази година от постоянното държавно управление, само че някъде не се извършват Проблемът обаче е, че инфлацията яде бюджета, изключително за по-слабите обществени групи. Точно по тази причина би трябвало да се направи някакво фокусиране, някакво преразпределение на бюджета, сподели още Симеон Дянков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР