Стопкадър Нова ТвГръмотевичнвите бури в нашата страна в следобедните и

...
Стопкадър Нова ТвГръмотевичнвите бури в нашата страна в следобедните и
Коментари Харесай

Климатолог даде съвети какво да правите, ако сте на открито при гръмотевична буря

Стопкадър Нова Тв

Гръмотевичнвите стихии в нашата страна в следобедните и вечерните часове през вчерашния ден са необикновени за края на септември. Обикновено това е интервал от годината, когато гръмотевичните стихии затихват и не са постоянно събитие. Но ние имахме толкоз мощна електрична активност от тези облаци, това предложи подобаващи условия за формиране на такива облаци и се образуваха тези стихии, които протичат по всички закони на физиката.

Това сподели по Нова Тв климатологът Симеон Матев във връзка падналите мълнии в София, които взеха и три жертви.

Такива стихии в този интервал на годината не са чести, само че се случват един път на няколко години края на септември. Много поданици на Варна да вземем за пример в никакъв случай няма да не помнят 27-и септември 2004 година, когато падна най-силната градушка там с величина на зърната по-големи от топка за тенис. Така че случва се в края на септември, само че не е нещо всекидневно. Въпреки това ние би трябвало да сме готови за гръмотевична стихия, добави Матев.

Ако сте навън при заплаха от рухване на мълнии, не стойте под дърветата. Гледайте също да стърчите и да не сте на най-високото място. Не би трябвало да лягате, краката ви би трябвало да са прибрани, да сте клекнали покрай земята и с двете ръце да сте хванали глезените си. Ако сте група от хора, би трябвало да се раздалечите. Никога не заставайте и до стада със животни, защото овчари и козари са ставали жертви. Затова би трябвало да сте на разстояние от стадата. Не би трябвало също да простирате на тересата при заплаха от мълнии, добави Симеон Матев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР