Стопкадър Нова ТвЕлитен наш професор говори за разпространението на Ковид

...
Стопкадър Нова ТвЕлитен наш професор говори за разпространението на Ковид
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Не сме изпратили COVID-19 напълно, но нов вирус няма

Стопкадър Нова Тв

Елитен наш професор приказва за разпространяването на Ковид у нас.

„ Не изцяло сме изпратили COVID-19. В Китай има висока смъртност и висока заболеваемост и съществено заети лечебни заведения и интензивни отделения… За ковид се знаеше надалеч преди пандемията, че е с пандемичен потенциал. Новото бе бързото разпространяване, за което оказа помощ човечеството ”.

Това зависи вирусологът проф. Радка Аргирова в изявлението на „ Твоят ден ” по NOVA News.

„ Няма нов вирус, за който да „ ни чака зад ъгъла ”, няма данни. Нека забележим по какъв начин ще премине грипа, уповавам се, че ще бъде по-ниска вълната, в сравнение с сме привикнали. Трябва да се огледа по-сериозно на цялата профилактика. Смъртността, която би била предотвратима посредством профилактика, при нас е с високо равнище ”, сподели проф. Аргирова.

„ Трябва да повишим ролята на доболничната помощ, профилактиката, връзката. Имаме и лекари, които са срещу имунизациите. Трябва да се обърне внимание на метода на поднасяне на научните данни ”, счита тя.

Вирусулогът посочи, че за доболничната помощ отиват единствено към ¼ от парите за опазване на здравето. В ”ъпреки двойното завишение на парите за опазване на здравето, малко отиват за профилактика ”, сподели проф. Аргирова.

„ В началото на 2022 година преминахме към децентрализирано ръководство на пандемията. Можем да постановяваме ограничения районирано, с цел да не бъдат унизени всички хора по едно и също време. Наблюдаваме промените на седмична база. Загубихме доста хора, данните са недвусмислени, че имунизираните могат да заболеят, само че минаха по-леко през това заболяване ”, изясни тя.

Според нея вирус постоянно може да мутира и да се върне назад. „ Това, в което сме сега – чакаме леко покачване на заболеваемостта до края на януари, в средата на февруари е предстоящият грипен пик. У нас има изолиран грипен вирус ”, сподели медикът.

Относно останалите болести, проф. Аргирова изясни, че маймунската вариола не ни е засегнала. „ До 6 случая не е засягане. Варицела, морбили и така нататък – във всички ваксинопредотвратими болести, в които има съществени ваксини, има понижаване на ваксиналното покрити. Отиваме към разделна линия, под която, в случай че спаднем, може да чакаме такива болести, а не сме привикнали. Странно е в днешно време да се стига до тях ”, сподели тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР