Стопкадър Нова ТвЕкспертите обявиха ще станат ли горивата по-евтини у

...
Стопкадър Нова ТвЕкспертите обявиха ще станат ли горивата по-евтини у
Коментари Харесай

Експерти обяви възможни ли са 73 стотинки отстъпка от цената на горивата

Стопкадър Нова Тв

Експертите оповестиха ще станат ли горивата по-евтини у нас.

Възможни ли са 73 стотинки отстъпка от цената на горивата и въвеждане на такси за преноса на газ през територията на България? Тези тематики в студиото на „ Здравей, България ” по Нова Тв разясниха енергийният специалист Красимир Манов и Виктор Минчев от Асоциация „ Свободен енергиен пазар ”.

„ Много си мислех за какво протичащото се е в ущърб на България. Сетих се за „ Елегия ” на Ботев. „ Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее? ”. И по-надолу е дал отговора: „ Смок е засмукал живот национален, смучат го наши и непознати посетители ”. Румен Радев пази „ Газпром ”, Асен Василев пази „ Лукойл ”. Да се появи някой да отбрани българския интерес ”, настоя Манов.

Според енергийния специалист вероятното и наложително решение е национализация на рафинерията в Бургас. „ Това ще ни даде едни големи пари, които ще влизат в България, а няма да изтичат в интерес на Русия ”, е мнението на Манов.

Виктор Минчев акцентира, че концепцията за национализация звучи патриотично, само че невероятно. „ Нека да си внесем наш енергиен олигарх, който да ни цоца. Не подкрепям това. Нашият енергиен пазар е мощно монополизиран и не знам за какво намираме някакъв друг бранител на „ Лукойл ”, с изключение на Румен Радев ”, уточни той.

Според представителя на Асоциация „ Свободен енергиен пазар ” измененията, които се случват сега, биха помогнали за нормализиране на пазара. „ От години знаем, че има монопол в данъчните хранилища за гориво. Последните промени мощно натискат господстващото състояние на „ Лукойл ”. Не подкрепям тезата, че би трябвало да имаме един, от който всички да подвластен. Целта е да създадем конкуренция ”, съобщи Минчев.

Таксата от 20 лева за мегаватчас за транспорт на съветски газ през България беше гласувана от Народното събрание преди по-малко от месец и влезе в действие от 13 октомври. Мярката беше призната като част от рестриктивните мерки към Русия поради войната в Украйна.

„ За това няма правно съображение. Тези пари няма да ги вземат, тъй като като не си вкарал това нещо в клаузите при първичния контракт, нямаш правно съображение да извличаш права. От Брюксел няма да има формален отговор, тъй като всички ще чакат да видят какво ще стане ”, уточни Манов.

Според Минчев обаче е допустимо от преноса да бъдат получени пари. Технически е допустимо това да бъде наложено. Факт е, че сигурно ще има митинги и обжалване. Засега това афектира върху Сърбия и Унгария, които ще платят сметката ”, е позицията му.

Отстъпка от 73 стотинки за литър гориво73 стотинки можем да ги вземем - национализираме рафинерията и страната стартира да дава парите ”, е тезата на Манов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР