Стопкадър Нова нюзЗаместник-председателят на ЦИК Росица Матева обяви къде се

...
Стопкадър Нова нюзЗаместник-председателят на ЦИК Росица Матева обяви къде се
Коментари Харесай

Гласът на ЦИК обяви къде са машините за изборите и колко струва охраната им

Стопкадър Нова нюз

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева разгласи къде се съхраняват машините до изборите и какъв брой пари са изхарчени за защитата им.

Всички машини, които има българската страна, те са 12 837, се намират в частен склад и се съхраняват там от февруари месец 2021 година, стартира тя по Нова нюз.

Матева посочи, че първите машини, които са доставени, са по контракта за закупуване, който тогава Централната изборна комисия слючила, и са оставени в този склад.

Оттогава продължава съхранението им там, в това число и в този момент.

Водихме диалог с Министерство на финансите, защото при всяко ново държавно управление, без значение от това дали е назначено или е определено от Народното събрание, ЦИК е изпращала до Министерски съвет цялата документи, обвързвана с нуждата и разноските, които прави за този склад, продължи Матева.

Министерски съвет е взел решение преди една година, с което разпорежда на ЦИК да подписа контракт за предпазване на машините в частния склад и да обезпечи частния склад.

След като машините са доставени във въпросния склад през февруари, март 2021 година, там са сложени да се съхраняват, до момента в който се създават изборите.

Договорът е със период до края на юни 2024 година.

Машините се охраняват от жандармерия, а след решението от Министерски съвет е обезпечен бюджет на ЦИК за тази защита. Тя излиза на месец, когато няма избори, към 50 000-55 000 лв., мисля, без Данък добавена стойност. Толкова е наемът за този склад, разкри представителят на ЦИК.

Когато има избори, цената се покачва, защото има логистични услуги по придвижването на машините в склада. Увеличава се три пъти, до -150 000 лв. без Данък добавена стойност. През последните три години сме дали към един милион за съхранението на машините в склада, сподели още Росица Матева.

Последната обаче счита, че в случай че машините се оставят в държавно помещение, разноските за тяхната защита ще са надалеч по-малко.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР