Стопкадър Нова нюзПредседателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обяви,

...
Стопкадър Нова нюзПредседателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обяви,
Коментари Харесай

Шефът на ВАС: Нямаме правно основание да отстраним Гешев и другите двама

Стопкадър Нова нюз

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков разгласи, че нямат правно съображение да отстранят предварително от постовете им Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

„ Искам да знаете, че това което се случва последните дни и седмици, по никакъв метод не оказва помощ за повишение на престижа на правосъдната власт. Точно противоположното. В качеството си на ръководител на Върховен административен съд и член по право, във връзка с започнатата от Висшия правосъден съвет процедура по член 175 от Закона за правосъдната власт, аз няма по какъв начин сега да споделям каквото и да е мнение, тъй като съм част от решаващия орган. Тази процедура е задоволително обществена и всички вие ще имате опция от самото начало да видите какво се случва и по какъв начин се случва. Ние сега сме във фаза почнала процедура и изказване на вносителите за нарушаване на служебните отговорности “, сподели Чолаков, представен от Нова нюз.

„ Тоест, ние още не сме провели редовността и допустимостта на тази процедура надлежно, и следва да бъдат събрани надлежно доказателства и чак тогава може да се вземе мнение всъщност. Няма по какъв начин да не се спра и на декларацията, която беше през вчерашния ден публикувана от Съюза на съдиите. В тази декларация се вършат две съответни претенции към членовете на Висш съдебен съвет. Първото е краткотрайно премахване от служба на тримата участници “, добави Чолаков.

„ Аз доста бих признателен на сътрудниците от Съюза, да ми кажат на какво правно съображение ние можем да правим това. В Закона са написани единствено две хипотези за краткотрайно премахване от служба. Първата догадка е, в случай че има повдигнато обвиняване за осъществено тежко съзнателно закононарушение, а знаете, че такова към този момент няма. Второто е при висящо дисциплинарно произвеждане. Съответния дисциплинарен състав по това решение ненужно съобщи, че това произвеждане 175 не е дисциплинарно. Затова ние нямаме никакво правно съображение да предприемем тази процедура по премахване на тримата участници “, добави Георги Чолаков.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР