Стопкадър NOVA NEWSИзявлението на Радомир Чолаков от ГЕРБ, че сме

...
Стопкадър NOVA NEWSИзявлението на Радомир Чолаков от ГЕРБ, че сме
Коментари Харесай

Зам.-министър обясни защо законопроектът за съдебната реформа вкаран в парламента на 30 декември

Стопкадър NOVA NEWS

Изявлението на Радомир Чолаков от ГЕРБ, че сме изнасилили закона, го одобрявам като лека метафора. Ние просто като екип, който е работил към 8-9 месеца върху този законопроект, имахме мощното предпочитание той в действителност да стане закон и дадохме всичко от себе си. Това няма да се случи в този парламент, макар че ние сме били настоятелни, само че да си приказва за обезчестяване, това е прeсилено.

Това сподели зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев по Нова нюз.

Не одобрявам упреците, че този законопроект е вкаран късно в Народното събрание - на 30-и декември, и по тази причина не е гласуван. Нека да припомня, че в първичния си вид законопроекта беше подготвен в края на юли 2020 година, в последните дни направителството на Кирил Петков. От друга страна обаче имаше съглашение с Венецианската комисия този законопроект, с цел да влезе за разглеждане действително в Народното събрание, тя да даде своята експертна оценка за него. Ние в края на юли сме изпратили законопроекта на Венецианската комисия, тя на 24-ти октомври публично се произнесе с отчет, в който споделяше какви са положителните страни на законопроекта, и в който даваше и рекомендации по какъв начин да се отстранят някои недостатъци на законопроекта, сподели Дечев.

Съответно след 24 октомври ние сме работили по усъвършенстването и по подобряването на законопроекта, по осъществяване на рекомендациите, които дава Венецианската комисия, като изчакахме да забележим какво ще бъде решението на Комитета на министрите на съвета на европа и мнението на отдела за осъществяване на решенията на Европейския съд за правата на индивида. Това е един отдел значим отдел в съвета на Европа. Те излязоха със свое доста позитивно решение, по отношение на доработения законопроект на 9 декември. Няколко дни по-късно се отделиха за осъществяване на решенията. Съветът на Европа също излезе със своя позитивно мнение, по отношение на към този момент този доработен след рекомендациите на венецианската комисия законопроект. Тоест, след 10 декември ние към този момент го поставихме за публично разискване, което завърши на 19-и декември. На 23 декември той е гласуван от Министерски съвет на съвещание и на 30-и декември е вкаран в Народното събрание. Не мисля, че това е муден развой, нито пък е писане на коляно, тъй като имаш и назад обвиняване, че е бил писан на коляно, добави Емил Дечев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР