Стопкадър и видео Australian OpenНад Новак Джокович вече е само

...
Стопкадър и видео Australian OpenНад Новак Джокович вече е само
Коментари Харесай

Над Новак Джокович вече е само небето

Стопкадър и видео Australian Open

Над Новак Джокович към този момент е единствено небето. Той завоюва поредна купа и се изравни по извоювани шампионати в Големия шлем с Рафаел Надал. Двамата имат по 22 трофея.

Новак Джокович още веднъж е кралят на Australian Open, откакто победи за невиждан десети път на обичания си корт “Род Лейвър сцена ”. Ноле се оправи със съпротивата на Стефанос Циципас с 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) в 3-часов край пред рекордните 35 хиляди фенове по трибуните, написа Sportal.bg.

Първи сет

Джокович стартира безапелационно на собствен сервис и с лесни и бързи точки дръпна с 1:0. Циципас надалеч не беше толкоз спокоен и направи две следващи неточности от форхенд, а след това и една от бекхенд по правата, с цел да се стигне до двоен брейк-бол. Той отрази едната с невърнат начален удар, а другият се изпари след преувеличен форхенд на сърбина. Бекхенд в мрежата на Джокович и втори ас на гърка завършиха проблематичния гейм - 1:1. 

Великолепен бекхенд-уинър по правата беше бижу на втория следващ безметежен сервис-гейм на Джокович, който поведе с 2:1 и още веднъж сложи противника си напрегнат. Сърбинът още веднъж изтормози съперника с бездънен ретур, а в идващото дълготрайно разиграване Циципас приключи с драйв воле от форхенд, само че имаше шанса да откри линията в предходния си удар. Стигна се до 15-30 след композиция от прави удари на Ноле, който смени посоката по правата и предизвика неточност. Ас на гърка възвърне паритета, само че след това незабавно още веднъж Джокера стигна до брейк-бол с изострен форхенд по диагонала. С двойна неточност Циципас съобщи пробива - 3:1.

За Циципас към момента беше тежка задача въобще да завоюва точка при сервис-гейм на рекордьора по трофеи, като това въпреки всичко се случи за 40-15, само че единствено тъй като Джокович пресили леко бекхенд по правата в търсене на уинър. Ноле направи още един подарък с форхенд в навън, само че след това елементарно приключи с предната страна на ракетата си и поведе удобно с 4:1.

Петата непредизвикана неточност от форхенд на Циципас го сложи в неловко състояние при 15-30, само че след това отличният му сервис (трети и четвърти ас) компенсира за 4:2. Джокович сбърка непредизвикано с правия си удар при 30-15, само че след това се погрижи да няма конспирация и това му подаване - форхенд-уинър плюс ас за 5:2.

Циципас стартира по-често да печели лесни и бързи точки със сервиса си и този път без проблеми взе подаването си за 5:3. Джокович сервираше за сета явно без напрежение първоначално, тъй като скоростно дръпна с 30-0, само че след това загуби едвам за повторно разиграване от главната линия сред 5 и 9 удара (от 9 такива досега). Прекрасен сервис по диагонала в лявата половина обезпечи двоен сетбол на 9-кратния първенец, а още един неотразен сечен начален удар постави завършек на частта - 6:3 за 36 минути.

Втори сет

Циципас продължи възходящата си линия в сервис-геймовете, която стартира още във втората половина на първия сет. Той загуби единствено точка, а завоюва другите с безапелационни начални удари за 0:1. Ноле обаче не показваше признаци на събаряне на равнището - нито на сервис, нито на форхендите от главната линия - гейм на нула за 1:1.

Гъркът сподели класа с вършиме си удари от дъното на корта и завоюва две следващи междинни по дълготрайност разигравания за 30-0. Стигна се още веднъж до гейм на нула, и то в случай че Циципас нямаше успеваемост на първи сервис - 1:2. За първи път при подаване на Джокович той трябваше да компенсира закъснение от 15-30 и го направи със систематични офанзиви с форхенд от главната линия и смач. Още едно потегляне напред от страна на Ноле му обезпечи задатък от 40-30, а и в двете разигравания Циципас беше прекомерно въздържан и само се защитаваше. Aс номер 4 постави завършек на интригата - 2:2.

При 0-15 гъркът най-сетне потегли напред и имаше триумф с бекхенд по диагонала, само че след това сбърка непредизвикано от форхенд за 15-30. Следващата точка отиде на сметката на Стефанос, който не се отхвърли да търси късите диагонали с правия си удар и беше заплатен. Двойна неточност обаче вкара гейма в дюс, само че въпреки всичко Циципас " измъкна " триумфа и още веднъж поведе с 2:3, отдавайки се и на прочувствен изблик.

Претендентът извади шанс при къса топка, като интервенция на мрежата я направи неспасяема за Джокович - 0-15. Три поредни качествени сервиса небрежно обърнаха съотношението в гейма, а преувеличен форхенд от противника направи резултата 3:3.

Прекрасен бекхенд-уинър по правата на Циципас го предизвика още веднъж да се самонадъха, само че незабавно по-късно стана жертва на печеливш ретур за 15-15. Ново надълбоко връщане на топката от Джокович докара до неточност на противника - 15-30, само че в идващото разиграване сърбинът беше разходен по ширината на корта и даже падна (30-30). Две следващи излизания на мрежата изглеждаше като че ли ще завоюват гейма за Циципас, само че той сбърка бекхенд-воле и се стигна до дюс. Нова демонстрация на експанзия на гърка приключи с форхенд-драйв-воле по противоположния диагонал, което докосна линията и му обезпечи авантаж. Джокович пък три пъти отхвърли да нападна мрежата след форхендите си и бе предизвикан да сбърка комплицирана топка, сложена ниско в краката му - 3:4.

Непредизвикано сгрешен форхенд незабавно бе обезщетен с ас от сърбина, само че след това пристигна нова неправилност с предната страна на ракетата - 15-30. Филето този път оказа помощ на 9-кратния първенец в подобаващ миг за 30-30, а в идващото разиграване той показва прословутата си отбрана и предизвика неточност на мрежата - 40-30. Бекхенд в навън на гърка постави завършек на напрегнатия гейм - 4:4.

Форхенд-уинър по правата и два следващи аса осигуриха на Циципас комфорт, при който той можеше да си разреши и неточност с предната страна на ракетата. Джокович обаче прибегна до тактичност ретур-мрежа и върна интригата, само че по-късно сбърка непредизвикано бекхенд по правата и не се възползва от опцията да завърже още гейма - 4:5.

Две следващи неточности на Джокович наелектризираха публиката и дадоха вяра на гръцките почитатели, че може да се стигне до пробив при 15-30. Циципас обаче просто връщаше плитко топката в средата на корта и още веднъж не се възползва от инерцията си поради прекомерна бездейност. Все отново се стигна до брейк-бол, само че гъркът съблюдава наклонността да не поема опасности в тези обстановки, а пък Джокович с по-голямо самообладание дочака моментите си. В последна сметка той отново " оцеля " в сервис-гейма си, без значение че началният му удар не вървеше - 5:5.

Независимо от пропуснатия сетбол Циципас се държеше много положително в идващия си сервис-гейм и небрежно дръпна с 40-0 съвсем без игра. Десетият му ас приключи по съвършен метод предизвикването - 5:6. Джокович поведе с 30-0, откакто с плоски форхенди се погрижи противникът да пресилва своите прави удари, а с бекхенд по правата съотношението стана 40-0. Сърбинът направи двойна неточност, а след това стана жертва на два следващи мощни форхенда по правата, с които Циципас се добра до 40-30. Сервис-форхенд се оказа печеливша композиция, с цел да си обезпечи Ноле присъединяване в тайбрек.

Циципас ненадейно направи непредизвикана неточност още в първото разиграване от " дългия гейм " и позволи мини-пробив за 1-0. Той обаче незабавно компенсира в идната замяна на бекхенди, когато внезапно смени посоката по противоположния диагонал и възвърне паритета - 1-1. Леко допиране на мрежата разколеба гърка от главната линия и той пресили топката, изоставайки още веднъж с мини-брейк - 3-1. Непредизвикано сгрешен форхенд след бездънен ретур в краката му към този момент съществено наклони везните - 4-1. Джокович обаче върна един подарък посредством бекхенд в мрежата за 4-2 и съблюдава наклонността сервиращият да не господства в тайбрека. Двойна неточност пък изравни мини-пробивите и напряко възкреси Циципас - 4-3. Гъркът се регистрира с невърнат сервис за 4-4, само че по-късно още веднъж пресили форхенд и изостана с 5-4, с което даде опция на 9-кратния първенец да затвори сета с подаванията си. Размяна на бекхенди по диагоналите беше извоювана от Ноле и той стигна до двоен сетбол, а още първият беше материализиран с неотразен начален удар - 6:3, 7:6(4) за 106 минути игра.

Трети сет

Джокович направи 6-минутна пауза, с цел да се прибере до съблекалнята сред сетовете. Циципас пък показва превъзходно наличие на духа и стартира мощно на посрещане, стигайки до два брейк-бола още в самото начало на третата част. Първият беше отразен от Ноле и с доза шанс, тъй като откри главната линия и изненада гърка, който по-скоро очакваше навън. От втората опция към този момент Циципас се възползва, въпреки и единствено поради сериозна неточност от бекхенд на Джокович наоколо до мрежата - 0:1.

Късметът на кандидата продължи и при започване на идващия гейм, когато се измъкна поради сериозна интервенция на филето в разиграване, в което се защитаваше. Невърнат сервис усили задатъка на Стефанос на 30-0, единствено че по-късно към този момент Джокович не изпусна самодейността от главната линия и понижи на 30-15. Ретур-уинър възвърне паритета на 30-30, а Циципас самичък опропасти превъзходен бекхенд, след който имаше празен корт на мрежата, само че прати топката в навън - брейк-бол. Възможността беше отразена с композиция сервис-драйв воле от форхенд, само че в идващото разиграване Ноле доминираше с бекхенд и приключи по правата. Добра отбрана от дъното на корта на сърбина го възнагради с дочакване на неточност от противника и връщане на пробива - 1:1.

Джокович водеше от началото на идващия си сервис-гейм и макар че гъркът се добра до две извоювани точки, резултатът стана 2:1 без особена конспирация. Циципас направи следващата си неточност от бекхенд-воле на мрежата и се сложи в неловко състояние при 15-30, само че компенсира незабавно с ас по диагонала в полето за преимущество. Следващото разиграване се оказа дълготрайно от главната линия и гъркът издебна миг да осъществя форхенд-уинър. Още един ас постави завършек на гейма - 2:2.

Нова замяна на бекхенди по диагоналите приключи позитивно за Джокович и той доразви офанзивата си с форхенд-уинър по правата. Втори сервис, изпълнен като първи, изведе сърбина до задатък от 40-0, като той приключи гейма с елегантна къса топка - 3:2. Циципас направи същото осъществяване за начало на идващото си подаване, а след това опитва втора поредна къса и имаше шанс, че Джокович не избра вярното решение на мрежата - 30-0. Прекрасен бекхенд-уинър по правата на гърка го приближи единствено на точка от равнене на резултата, а то стана факт с впечатляващ печеливш форхенд от дъното на корта - 3:3.

9-кратният първенец поведе с 4:3 след гейм на нула, извоюван безкомпромисно. Циципас заложи мигновено на сервис-мрежа и имаше триумф, а по-късно приключи с форхенд незабавно след началния си удар за 30-0. 12-ият ас бе последван от още една композиция сервис-форхенд за 4:4. Джокович още веднъж смени темпото със страхотна къса топка и дръпна с 15-0, а в идващото разиграване матира противника си наоколо до мрежата с форхенд-уинър по противоположния диагонал. Два следващи подсечени бекхенди на сърбина му свършиха работа за 40-0, а той завърши гейма с печеливш противоположен удар по правата - 5:4.

Циципас поведе с 30-0, само че Джокович влезе в идващите две разигравания и с по-плътни удари се добра до тъждество 30-30. Благодарение на началния си удар обаче гъркът се измъкна от деликатната обстановка и изравни на 5:5. Ноле безапелационно си подсигурява тайбрек без да загуби точка, а Циципас отговори уместно на предизвикването.

Тайбрекът още веднъж стартира удобно за Джокович, който първо матира противника с ретур за първия си мини-пробив, а по-късно се облагодетелства от фрапантна неточност от форхенд на Циципас - 3-0. Гъркът пресили бекхенд от главната линия, а по-късно беше предизвикан да сбърка от тази страна на ракетата, защото Ноле нападна мрежата. При 5-0 към този момент нямаше подозрение като че ли кой ще бъде спечелилият, като Циципас въпреки всичко се добра до първата си точка, въпреки и поради непредизвикано сгрешен бекхенд на противника. Неотразен начален удар на кандидата му разреши да понижи изоставането си на 5-2, само че предстояха два сервиса на Джокович за купата. Фамозно разиграване беше извоювано от гърка със солидна отбрана зад главната линия и несполучливо воле на 9-кратния първенец край мрежата. Форхенд-уинър на Ноле въпреки всичко му обезпечи троен мачбол, само че Циципас извърши задача " най-малко " да си вземе двете следващи подавания - 6-5. Изумителен форхенд на линията по пай диагонал постави точка на разногласието и направи " десетата " факт - 6:3, 7:6(4), 7:6(5).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР