Стопкадър: БНТКултурата е възможно най-реформираният сектор в България, но за

...
Стопкадър: БНТКултурата е възможно най-реформираният сектор в България, но за
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Културата е за съжаление най-неуспешно реформираният сектор в България

Стопкадър: Българска национална телевизия

" Културата е допустимо най-реформираният бранш в България, само че за жалост несполучливо. Културата през последните 35 година не знае накъде върви, вървим в една серпантина, която води до обедняване на хората, които се занимават с просвета, до неустановеност в културата, до въпроса - има ли просвета в България. "
 
Това мнение изрази в ефира на Българска национална телевизия служебният министър на културата Найден Тодоров. 

" През февруари бяха признати корекции в Закона за протекция и развиване на културата. Те сами по себе си не могат да проработят без да се одобри една последваща нормативна база, която се базира на тези промени. Тези нормативни документи се забавиха. Опитваме се да наваксаме и да ги приемем, с цел да може измененията в закона фактически да се отразят на хората. Големият проблем е в метода на систематизиране на парите, освен в неналичието им. Гилдиите са в друга форма на делегиран бюджет. Парите не всеки път доближават до където би трябвало. Проблемът не е къде отиват парите, а по какъв начин. Трябва да се направи - да се промени метода, философията, за това по какъв начин доближават парите до хората ", уточни той.

По думите му неналичието на културна политика също е тип културна политика. 

" Не бива да забравяме, че при тази непрекъсната промяна на държавни управления, което по принцип е нещо доста неприятно за България, това трансформира политиката на България, като посока, в която тя се движи. Но под министрите, под заместник-министрите има една администрация, която не стопира да работи, тъй че не може да се каже, че страната е оставена напълно на самотек ", счита Тодоров.

Той показа, че повторното вдишване на поста на длъжностен културен министър е пристигнало по покана на министър-председателя Димитър Главчев. 

" Познавам по-малко хора в това държавно управление, само че познавам премиера Главчев, тъй че съм спокоен. При предходното служебно държавно управление бях поканен от президента Радев. Хубавото е, че никой не ме е питал дали съм от някаква политическа партия. В живота си аз съм музикант и един музикант не е хубаво да е от някаква политическа партия, тъй като работата на музикантите е да работят за всички ", посочи експертът.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР