Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в

...
Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в
Коментари Харесай

Стопирахме нарастването на коефициента за стаж

Стопирането на повишаването на тежестта на година застрахователен стаж в пенсионната формула се прави, с цел да не се задълбочава разликата сред старите и новите пенсии. Това изясни пред публицисти общественият министър Бисер Петков преди съвещанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

Надзорният съвет ще прегледа плана на Закон за бюджет на Държавното публично обезпечаване.

Когато се приемаше нарастването на коефициента, тогавашният обществен министър Ивайло Калфин даде обещание, че с тази формула пенсиите ще доближат към 60% от междинната работна заплата.

В проектобюджета е планувана смяна за прилаганата тежест за година застрахователен стаж във формулата, по която се пресмята размера на пенсиите. Тя ще е 1,2 % от началото на 2019 година, като не се планува по-нататъшното й повишаване. С последната пенсионна промяна от 2015 година се предвиждаше тежестта да доближи последователно до 1,5.

Предложението за смяна е на Министерството на финансите с аргумента, че с увеличението й и потреблението на този механизъм за осъвременяване на пенсиите се разтваря ножицата сред нови и остарели пенсии в интерес на новите пенсии, сподели Бисер Петков. По думите му това задълбочава казуса на нашата осигурителна система и разликите сред остарели и нови пенсии.

Министърът добави, че растежът на междинния застрахователен приход също е по-голям и това задълбочава разликите сред пенсиите. По думите на министъра ще се търсят благоприятни условия за повишаване на старите пенсии, с цел да се преодолеят несъответствията.

По отношение на отпадането на трите най-хубави години преди 1997 година, Петков сподели, че още когато е заложена смяната - през 2015 година, специалистите са пресметнали, че повече от 50 % от хората към 2019 година ще имат по-благоприятни размери на пенсиите. А за новата смяна във формулата - отпадането на трите години от 1997 до 2000 година, министърът разяснява, че би трябвало да се изчакат плановете на Национален осигурителен институт, само че евентуално това ще се отрази на още повече хора удобно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР