Стопанството на ЕТ Спектър 76 Иван Стойков“ се намира в

...
Стопанството на ЕТ Спектър 76 Иван Стойков“ се намира в
Коментари Харесай

„Сезонът на черешите“ с Иван Стойков

Стопанството на Едноличен търговец „ Спектър 76 Иван Стойков “ се намира в Бургаска област. Стартира през 2004 година с произвеждане на череши, а през днешния ден към този момент отглежда и ягоди, салати и царевица. Производствените процеси са сертифицирани по международния стандарт за качество Global G.A.P. от 2010 година, а от 2019 година стопанството работи с Лидл България.
Как решихте да се ориентирате към земеделието?
Земеделието не е за всеки. Трябва имаш специфична връзка със земята, да го носиш вътре в себе си, с цел да успееш. Защото трудът е огромен и в случай че не изпитваш задоволство от това да видиш по какъв начин нещо израства под твоите грижи, ще виждаш единствено тежките страни на работата. Завърших Селскостопанския колеж в гр. Айтос и бях сигурен, че желая да се занимавам със земеделие, само че когато започнахме през 2004 година и с ръцете си усетих първата годишна продукция, към този момент бях уверен, че това е моето предопределение. 
Започвате с развъждането на череши през 2004. Това не е ли едно от най-трудоемките производства  в бранша?
Аз от работа не се багра. Бургаска област е доста плодородна за развъждане на череши, стават ни доста сочни, хрупкави, сладки и ароматни. В началото започнахме с развъждането на 150 декара и от този момент не сме спирали. Към момента, общата ни обработваема повърхност е 310 декара, разпределени сред 250 дка череши, 10 дка ягоди, 20 дка царевица и 30 дка салати.
Колко индивида работят при вас?
Постоянните сме трима. Разбира се, по време на акция, хората се усилват според от количеството работа, която би трябвало да свършим. Обичам този миг от годината, когато прибираме реколтата. Много е зареждащо тогава, когато безусловно виждаш плодовете от труда си, устремявам се да въодушевявам и служащите, които наемаме, тъй като връзката със земята ни дава доста повече, в сравнение с си представяме.
Партньорството ви с Лидл България е от предходната година. Какви са главните преимущества, които виждате в взаимната ви работа?
Целта ни е да продължаваме да се развиваме в производството на плодове и зеленчуци, освен като количество, само че и като стандарти за качество. Намирането на този прецизен баланс е най-важното за стабилността на бизнеса ни и в този смисъл партньорството с Лидл България ни оказва помощ извънредно доста, то поддържа нашата задача българският консуматор да получава единствено висококачествена продукция и ни отваря порти към от ден на ден клиенти.  
Как преминахте през рецесията с пандемията?
Кризата ясно ни сподели какъв брой е значимо за нас, производителите, партньорството с огромните вериги – в такива случай то ти дава сигурност и поддръжка. За нас съответно рецесията досега няма огромен отзив, тъй като изключителното състояние се случи през март, когато продукцията беше в развой на развиване и разцвет. Предполагам, че в случай че въпреки всичко се усети отрицателното въздействие на рецесията, то това би се случило по време на събиране на продукцията. Стремим се да съблюдаваме всички условия по отношение на ограниченията против Covid-19 и в същото време да запазим високото качество на продукцията си, тъй като и за нас, и за Lidl то е от изключителна значимост.
Какво планирате като развиване на производството ви?
Планираме увеличение на площите и развъждане на от ден на ден зеленчуци, партньорството ни с Lidl ни дава тази опция и ние имаме подготвеност да я оползотворим оптимално.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР