Стопанската камара видя връзка между Бюджет 2019 и изборите БСК

...
Стопанската камара видя връзка между Бюджет 2019 и изборите БСК
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати остават на различни позиции за бюджета

Стопанската камара видя връзка сред Бюджет 2019 и изборите БСК упорства скокът на заплатите в бюджета да се трансформира допълнително пари за общинското опазване на здравето
Бизнесът и работническите организации не престават разногласието за парите на страната за следващата година. Докато профсъюзите дефинират плана на държавен бюджет като най-хубавия в последните 10 години, работодателите видяха връзка сред изборите и рекордните разноски.

Ябълката на раздора е заложеният растеж на заплатите, само че и на удръжките следващата година. Бизнесът и синдикатите са на противоположни позиции за увеличението на оптималния застрахователен приход и на минималната заплата с към 10 на 100 следващата година. Според работодателите параметрите на бюджета имат връзка с изборите следващата година.

Основната рецензия и от двете страни е заложеният недостиг от 600 милиона лв.. И в случай че разногласието за заплатите е годен и за държавния и за частния бранш, то всички са съгласни, че би трябвало да има по-високи заплати в образованието.

Един бюджет, две тълкувания

Синдикати и работодатели прочетоха друго проектобюджета за следващата година. Профсъюзите видяха стъпка в вярната посока, а работодателите – връзка с изборите.

„ 15% растеж на разноските при 7% растеж на Брутният вътрешен продукт дава мотив за размисъл в тази посока. Това се е предписание доста постоянно, да не кажа съвсем постоянно и освен от това правителство”, разяснява Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче отговори: „ Дори и да има някаква връзка, не виждам да е такава, каквато прозира във Вашия въпрос, че, видите ли, ние в този момент ще си купим гласоподавателите. Разходите за труд в България ще се усилват, другояче си отива страната ни – с избори или без избори”.

И макар, че осигурителната тежест се усилва – както минималното, по този начин и оптималното обезщетение за безработица остават без смяна. Това обаче нямало да ощети хората следващата година, счита Димитров: „ Има известна добра вест в тази неприятна вест, тъй като компенсацията се счита 24 месеца, ще бъде проблем за хората с такива заплати, в случай че и по-догодина пропуснем увеличението”.

Социалните сътрудници разискаха спомагателните 500 милиона лв. повече пари за здраве следващата година.

„ Надяваме се посредством увеличение на контрола в тази система да се усъвършенства качеството и финансирането на здравните услуги”, сподели Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По закон бюджетът би трябвало да влезе в Народното събрание до 31 октомври.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР