Стопанската камара направи предложение ДДС за храни и напитки да

...
Стопанската камара направи предложение ДДС за храни и напитки да
Коментари Харесай

Ще паднат ли цените на храни и напитки, ако се намали ДДС за тях?

Стопанската камара направи предложение Данък добавена стойност за храни и питиета да стане 9%. Ще понижи ли цената на потребителската кошница сходна мярка – анализът е на икономистите Владимир Сиркаров и доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Според доцента крайната цена няма да падне, сходно на обстановката с хляба, чийто Данък добавена стойност беше отстранен.

Плюсовете са повече от минусите, твърди Владимир Сиркаров, само че акцентира, че мярката би подкрепила по-скоро бизнеса, в сравнение с потребителя. По думите му не може да се разчита, че намаляването на налога върху храните ще понижи инфлационната рецесия.

„ 52% от приходите в хазната са от Данък добавена стойност. От тях повече от половината са от храни – това са най-оборотните артикули ”, сподели в стидиото на Нова телевизия доцент Боюклиев. Според него храните би трябвало да бъдат диференцирани по отношение на произхода на суровините, влагани в тях, здравословните им качества и произхода им, само че Сиркаров твърди, че сходна диференциация би направила въвеждането на сходна мярка невероятно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР