Стопанската академия Димитър А. Ценов в Свищов организира 22-то поредно

...
Стопанската академия Димитър А. Ценов в Свищов организира 22-то поредно
Коментари Харесай

247 ученици участваха в Националното ученическо състезание в Стопанска академия

Стопанската академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов провежда 22-то следващо издание на Националното ученическо съревнование, което се организира в шест посоки – „ Счетоводство ”, „ Икономика и ръководство на туризма ”, „ Управление на планове ”, „ Аграрна стопанска система ”, „ Икономикс ”, „ Митнически и данъчен надзор ”. В конкуренцията участваха 247 възпитаници, съпроводени от 48 учители от 27 междинни учебни заведения от цялата страна.Състезанието бе проведено от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представители на шест катедри и 47 ментори за ученическите екипи.

В направление „ Счетоводство ”, екипите работиха върху три проблема от счетоводната процедура. Всички участници демонстрираха познания по отношение на групиране детайлите на имуществото на предприятието и установяване на стойностния размер на главния капитал, привършване на счетоводни сметки и правене на оборотна ведомост, и ловко упражниха контролната функционалност на счетоводството.

Заданието, върху което работиха учениците в направление „ Икономика и ръководство на туризма ”, бе обвързвано с пазарното позициониране и продуктовото портфолио на две ресторантьорски вериги. В процеса на работа те трябваше да оценят пазарното държание на конкуриращите се ресторантьорски вериги.

Участниците трябваше да вземат решение по отношение на създаването и налагането на нов артикул във всички заведения за хранене на една от обсъжданите ресторантьорски вериги като създадат изследване основавайки се на метода „ по отношение на конкуренцията ”.

Участниците в направление „ Управление на планове ” имаха за задача да разработят планово предложение по някоя от тематичните области, дефинирани в Националната стратегия за младежта 2016-2020 година и възможни за поддръжка през 2017 година: Младежко доброволчество и присъединяване в доброволчески инициативи; Развитие и признание на младежката работа; Активизиране на младежите в дребните обитаеми места; Младежко предприемачество; Европейски политики и председателство на България на Съвета на Европейски Съюз.

Поради лимитираното време за работа, на екипите бе предоставено да дефинират проблем в границите на определената от тях тематична област, да формулират цел, да дефинират целевите групи на плановото предложение, да посочат дейностите, с осъществяването на които ще се реализиран задачите на плана, както и да показват предстоящите резултати от осъществяването на заложените в плана действия.

Състезателният проблем в направление „ Аграрна стопанска система ” бе озаглавен „ Избор на пазар за реализация на продукт/суровина “. На участващите екипи им се наложи да влязат в ролята на фамилно земеделско стопанство, което създава неповторим локален продукт/суровина. Екипите трябваше да защитят стимулирано предложение за реализация на продукта/суровината на европейския или локалния пазар под формата на презентация.

Състезанието в направление „ Икономикс ” бе самостоятелно и всеки участник имаше опция да избира дали да взе участие с есе или с тест. Катедрата-организатор приготви тест от 30 закрити въпроса, а за предпочелите да напишат есе бе дадена опция да избират сред две препоръчани тематики – „ Ако имахте свободен финансов запас от 200 000 лв. къде бихте го вложили? ” и „ Моето бъдеще в стопанската система на България ”.

В направление „ Митнически и данъчен надзор ” учениците решаваха проблем от региона на митническия и данъчния надзор, като за задачата им беше предоставена информация за осъществени външнотърговски интервенции. Екипите получиха формуляри с изискването и комплект от попълнени документи, отразяващи осъществените действия по покупко-продажбите. Решаването на проблема изискваше да се наблюдава документалното оформяне на покупко-продажбите, да се откри позволени ли са нарушавания на митническото и данъчното законодателство, да се дефинира типа и размера на наложените административни наказания.

Всички участници получиха документ, който им дава правото да бъдат записани за студенти в Стопанска академия по първа мечтана компетентност и форма на образование.

В рамките на 22-то Национално ученическо съревнование се организира и учебно-методическа работна среща на тематика „ Възможности и вероятности пред актуалното икономическо обучение ”. В срещата участваха учители от училищата-партньори, преподаватели от катедрите-организатори в обособените посоки и представители на университетските центрове за следдипломно и факултативно образование.

За актуалната календарна година, в Стопанска академия са планувани още две национални училищен надпревари. На 24 ноември средношколци ще се състезават в направленията „ Маркетинг ” и „ Международни стопански връзки ”, а на 1 и 2 декември ще се организира надпреварата по „ Банкиране, финансиране и бюджетиране ”. Предвидено е осъществяване на надпревари и в други посоки в разнообразни учебни заведения в страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР