Стопанинът на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов вече

...
Стопанинът на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов вече
Коментари Харесай

Собственикът на бедстващите коне в планината вече е бил глобяван за нарушения

Стопанинът на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов към този момент е бил глобяван веднъж поради нарушавания. Той е получавал два пъти дотация за развъждане на каракачански коне от Държавен фонд „ Земеделие”, научи bTV.

Първият път е през 2013 година по остаряла мярка по Програмата за развиване на Селските региони. Тогава той е кандидатствал с 11 животни за дотация от 200 евро на кон. Две години по-късно е утвърден още веднъж по новата мярка към същата стратегия. Кандидатства с 55 животни за 143 евро на кон. И двете дотации се извършват в период от 5 години.

През 2016 година е проверяван от Фонда, открити са нарушавания – разминаване на показаните коне от заявените. Глобен е с 1000 евро. Проверяващите са разкрили, че има с 4 коня по-малко от заявеното. Ако комплексната инспекция на институциите откри нови нередности, стопанинът ще би трябвало да върне цялата дотация досега.

За да получи дотация от Държавен фонд Земеделие, животновъдът е трябвало да има регистрация за животновъден обект. Той има два такива – в село с. Гърляно и с. Буново в Кюстендилска област, само че не и на територията на Осоговската планина.

Десетки коне бяха открити бедстващи в Осоговската планина.

Животните се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оживели единствено към 30.

Доброволци и планински спасители съумяха да им оказват помощ частично, откакто през вчерашния ден им занесоха храна.

Прокуратурата стартира инспекция по проблема.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР