Стопани от Пазарджишко излизат на протест, несъгласни с решението доброволно

...
Стопани от Пазарджишко излизат на протест, несъгласни с решението доброволно
Коментари Харесай

Стопани от Пазарджишко категорично отказват да убият прасетата си

Стопани от Пазарджишко излизат на митинг, несъгласни с решението непринудено да унищожават прасетата си, отглеждани в персоналните стопанства. Тече подписка, в която се упорства за анулация на заповедта на земеделския министър. След среща със стопаните министърът на земеделието Десислава Танева даде пролонгация от една седмица за Пазарджишко. Стопаните в село Овчеполци обаче са безапелационни, че няма да посегнат на животните, тъй като те са здрави.

Вижте повече от директното включване на Росица Колева

Стопаните в Овчеполци гледат към 500 свине в дворовете си. Въпреки уверението на министър Танева, че се търсят тласъци за тях и макар дадената пролонгация от една седмица за унищожаване непринудено на прасетата, хората са безапелационни, че няма да убият непринудено животните си. Те считат, че защото на никое място в района няма огнище на болест, това е прекомерно преждевременно и ще посегне на прехраната им.

Хората са обезпокоени по какъв начин да действат с майките свине и новородените прасенца. Казват, че им е жално да ги заколят. Категорични са, че специалистите на БАБХ би трябвало да вземат проби от животните и в случай че нямат африканска чума, да не ги убиват. Някои настояват даже, че няма да пуснат специалисти на БАБХ в домовете си.

Зад хората застават и кметове на близо над 30 села. Те са организирали огромен общински митинг през днешния ден в 16.00 часа в Пазарджик.

Всъщност в Пазарджик няма потвърдена нито една проба на болно от чума прасе, само че има 5 огромни свинекомплекса, към които има 20-километрова санитарна зона.

Кметовете желаят удължение на периода за ликвидиране на прасетата до декември месец и бърза и опростена регистрация на животновъдните обекти.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР