Стоп кадър от рекламния клип на телевизия Алма Матер ©

...
Стоп кадър от рекламния клип на телевизия Алма Матер ©
Коментари Харесай

Годината, в която телевизия "Алма матер" стана известна

Стоп кадър от рекламния клип на телевизия " Алма Матер "

© Капитал Още по тематиката
За следващ път Сметната палата отхвърли да завери финансовия доклад на СУ
17 юли 2017
Студентите не са ни скъпи

Държавните български университети към момента подценяват опцията за реклама измежду учениците
23 дек 2016 " Шефе, сметанката ", е репликата в станал известен видеоклип, която разбуни академичната общественост в Софийския университет и извади на показ странни обстоятелства към съществуващата към този момент девет години телевизия " Алма матер ". Той провокира серия от въпроси, чиято цел беше да разкрият условия, които са били прикривани от управлението на университета.

В породилото редица отрицателни реакции видео шефът на Студентската телевизия " Алма матер ", артистът Башар Рахал, приканва младежите да аплайват за работа, с цел да станат известни. Днес не можете да видите този клип, тъй като той е свален от мрежата. Във видеото млада секретарка с къса пола се появява в кадър, подтичвайки с кафе и сметанката за шефа (Рахал), а той оглежда провокативно задните й елементи с коментара, че тя " към този момент също е известна ". " Запомни тази година - това е годината, в която ти стана прочут ", споделя Рахал.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Клипът на университетската телевизия бе разгласен за сексистки и безнравствен журналистическата специалност. Проблемът, несъмнено, не е единствено в клипа.

Какво е " Алма матер тв "

Преподаватели от Факултета по публицистика, катедра " Телевизия и радио ", попитаха в отворено писмо: По какви правила работи телевизия " Алма матер "? Защо те не са обществени? Защо университетът дава медията на външен продуцент да я ръководи и при какви условия?

Според лиценза ѝ от 2009 година " Алма матер " е студентска телевизия за просвета, обучение и юношески политики със статут на " национална социална телевизия " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Тя е политематичен канал и има лиценз за национално лъчение на 24-часова стратегия ". Тоест национална телевизия с право да излъчва по кабел и спътник. Досега малкия екран се финансира от бюджета на СУ. По информация на " Капитал " университетът е давал годишно на канала 78 хиляди лева, които са се употребявали за възнаграждения на екипите, които осъществят излъчвания, някои от които предавани по БНТ2 и " Българска национална телевизия Свят. " В малкия екран е имало назначени пет души на щат. Старият екип на малкия екран, управителен от доцент Светлана Божилова, учител във Факултета по публицистика, е получил като подаяние студио на стойност 582 хиляди лева от компания " Трансмедиа ", благосъстоятелност на Георги Василев. Срещу инвестицията е подписан четиригодишен контракт, съгласно който компанията има право да употребява студиото три пъти в седмицата, а през останалото време - от студентите. По план от министерството на образованието на стойност 100 хиляди лева през 2010 година малкия екран е съумяла да купи монтажна техника.

В началото на лятото излиза наяве, че артистът Башар Рахал е назначен за шеф на студентската телевизия " Алма матер " със заповед на ректора на СУ Анастас Герджиков. Той заменя на поста доцент Божилова.

Какво споделя ректорът

" Капитал " попита ректора на университета проф. Анастас Герджиков какво е наложило смяната и от кабинета му прецизират, че дълги години телевизия " Алма матер " действа не като телевизия, а като продуцентска къща, създаваща обособени излъчвания, някои от които са се излъчвали по Българска национална телевизия 2. " Това не дава отговор на опциите и потребностите на Софийския университет, както и на правилника на малкия екран от 2008 година, според който до 2012 година е трябвало малкия екран да стане 24-часова. В момента малкия екран създава наличие от няколко часа седмично и няма лично лъчение ", прецизират от университета. Оттам разясняват, че смяната в управлението на малкия екран цели " бързото разрастване на телевизия " Алма матер " в пълноценна телевизия, представяща достиженията на Софийския университет и значими за обществото просветителни, научни и културни тематики ". Мотивът на университета да избере Башар Рахал за шеф на малкия екран е опитът му в голям брой телевизионни продукции през последните 20 години. Но този " опит " явно не е бил задоволителен. " Превръщането на малкия екран в пълноценна и гледана е невероятно със лични средства и без външни продукции. Това е и претекстът Софийският университет да потърси външен продуцент... ", прецизират от кабинета на проф. Герджиков и допълват, че такива опити са правени и по-рано, само че нито една продуцентска компания не е показала интерес. От университета удостоверяват, че е подписан

Продуцентски контракт с компания

(от СУ не показват името на компанията - бел. ред.) на Михаил Михайлов (популярен като представител в кабинета на Иван Костов, който напусна след обвинявания в корупция (недоказани); името му излезе и като сътрудник на Държавна сигурност - бел. ред.), който има богат опит в основаването на две малките екрани в България. Медиите, с които е обвързван, са: " Нова тв " като прохождаща медия и " София кабел " - основана през 1993 година, а през 1998 преименувана на Канал 3. Договорът с Михайлов е подписан със период 10 години. Продуцентът се задължава да обезпечи финансиране в размер на не по-малко от 10 млн. лева и наличие в сходство с регистрацията на малкия екран и с условията на бъдещата програмна скица, ориентирана към тематики като обучение, просвета, просвета и младежка тема, прецизират от СУ. Според контракта продуцентът се задължава да обезпечи лични запаси и да изготвя част от предаванията на малкия екран, а не да дава отговор за цялото програмно наличие.

До публицистичното привършване на " Капитал " Михаил Михайлов не отговаряше на мобилния си телефон.

" Подписаното съглашение сред двете страни не планува и достъп на продуцента до студиото и оборудването на телевизия " Алма матер ". " Не беше очакван и достъп до бъдещото съоръжение, което малкия екран ще получи в границите на огромен теоретичен план, извоюван от Софийския университет в партньорство ", разясняват от СУ. Научният план, за който се загатва, е " Наследство БГ ", който е финансиран по европейска стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Той е огромен и негов главен приоритет е основаването на център за върхови достижения. Финансирането на " Наследство БГ " е на обща стойност 29.7 млн., от които дотук са платени 5.9 млн. Като част от него студентската телевизия може да получи близо 1,2 млн. лева за закупуване на съоръжение и програмен продукт.

От университета обясниха, че след поредност от сходни погрешни изказвания, измежду които опасението, че външният продуцент ще се разпорежда с " обществена благосъстоятелност на университета " в отворено писмо на група преподаватели от катедра " Радио и телевизия ", Михаил Михайлов е изискал договорът да бъде преустановен. " Към момента е подписан анекс, който стопира действието на контракта, до момента в който СУ не изрази ясна позиция за желанието си за работа с външен продуцент ", разясняват от университета.

Крайният резултат сега е, че през новата образователна година студентите от журналистическия факултет, към този момент ще са лишени от опцията да имат процедура в действително студио и да основават програмно наличие, тъй като то е запечатано.

Пропиленият късмет - университетска медиа

Скептицизмът на преподаватели, студенти и медиите, които се пробваха да проучат телевизионния план " Алма матер " има своите учредения. Те се коренят в неприятния опит на журналистическия факултет обратно в годините да развие и отбрани университетско радио. Преди повече от 12 години журналистическият факултет завоюва ефирна радиочестота за София. Преподаватели и студенти с възторг започнаха да вършат програмата, която в началото бе четири часа и последователно се усили. През 2006 година университетското радио влезе в договорни връзки с комерсиалното сдружение " Класик ФМ радио АД " на Васил Димитров. Така като външна продукция в програмата се включват две излъчвания с класическа музика, продуцирани от сдружението с общо времетраене четири часа. През есента на 2008 година управлението на СУ подписва нов контракт за партньорство със същия външен продуцент Васил Димитров (дружеството обаче към този момент се споделя " Кантус Фирмус АД " ). Програмата, създавана в радиостудиата на университета, е сведена до краен най-малко – към 30 минути вести и по едно 60-минутно предаване в работен ден. По това време " Кантус Фирмус АД " е благосъстоятелност на " Фючър Профайл " ЕООД, която е благосъстоятелност на " Финлаб " ЕООД. Едноличен притежател на капитала на последното юридическо лице е Красимир Гергов. Така през годините университетското радио остава под контрола на частна компания, обвързвана с Красимир Гергов. Честотата служи доста повече на " Класик ФМ ", в сравнение с студентите и на университета.

Затова и разумно поражда въпросът за интереса и претекста на външен продуцент да даде 10 млн. лева за университетска телевизия. Остава единствено чувството, че с престижа си университетът може да послужи като заслон за ползите на частен тв продуцент, който желае да употребява и висшето учебно заведение. Всичко това и потайността, с която се прави, е задоволително съображение за подозрения.

А управлението на университета би трябвало да си дава сметка, че медиата изисква по формулировка гласност, бистрота и респективно доверие. Това се учи още в първи курс на журналистическия факултет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР