STOP HATE SPEECH“ - първият по своите мащаби международен форум

...
STOP HATE SPEECH“ - първият по своите мащаби международен форум
Коментари Харесай

Манфред Вебер с високо признание към Иван Гешев

" STOP HATE SPEECH “ - първият по своите мащаби интернационален конгрес против закононарушенията от ненавист, бе отрит при извънредно огромен интерес
Представители на Европейския парламент, Съвета на Европа, Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроджъст), българската прокуратура, основни и висши прокурори от Европа и района, духовници от четири вероизповедания, представители на академичната общественост и неправителствени организации, подеха обща борба против езика на омразата и закононарушенията от ненавист. Темата е в центъра на вниманието на провеждащата се през днешния ден и на следващия ден в София Международна конференция „ STOP HATE SPEECH “, хазаин на която е обвинител №1 Иван Гешев.

Това е най-мащабният конгрес, засягащ човешките права и по-конкретно правото на изповедание, правата на малцинствените групи и ЛГБТИ общността, юридически до момента в България. Официалното му разкриване бе приветствано персонално от вицепрезидента Илияна Йотова и от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Със специфични видеообръщения към участниците в конференцията се обърнаха трима европейски депутати – водачът на най-голямата група в Европейския парламент Манфред Вебер, съпредседателят на Европейските либерали Илхан Кючюк и ръководителят на Правната комисия на Екологичен потенциал Андриан Васкес Лазара.

Вебер се обърна поименно към Гешев като хазаин на форума, което е явен знак за поддръжката, с която основният прокурор се употребява в една от водещите институции на Европейския съюз, а точно - Европейският парламент. Председателят на ЕНП в Екологичен потенциал се обърна поименно още и към вицепрезидента Йотова и министър Зарков. „ Речта на омразата не визира една или друга страна членка на Европейски Съюз поотделно. Речта на омразата е опасност за вярното действие на нашето демократично общество и подкопава нашите полезности като почитание и взаимност. Поради тази причина би трябвало да се направи повече на европейско равнище “, сподели в приветствието си Манфред Вебер.

Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара също насочи поздравления към българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация за провеждането на високия интернационален конгрес в София.

„ Европа значи мир, човешки права и изцяло обединяване за реализиране на по-добър свят за всички. Омразата е тъкмо противоположното. Трябва да се надигнем дружно против този ужасяващ обществен камшик и да се борим за мощни правни решения “, сподели в обръщението си към участниците в събитието Лазара.

Българският евродепутат и съпредседател на Европейските либерали Илхан Кючук оцени високо заявената подготвеност на българската прокуратура да се опълчи и противодейства интензивно на разпространяването на антисемитски настройки и тирада на омразата и акцентира, че предотвратяването и битката с езика и закононарушенията от ненавист, учредени на етническа и религиозна непоносимост, са витално значими за демократичните общества.

Международната конференция, която бе открита от основния прокурор Иван Гешев, се организира при извънредно огромен интерес. Най-голямата зала на хотел „ Балкан “ се оказа незадоволителна, с цел да побере над 150 участници и посетители, които участваха на формалното разкриване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР