Стоматолозите, които нямат достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще

...
Стоматолозите, които нямат достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще
Коментари Харесай

Как зъболекари и спешни медици ще изписват е-рецепти от 1 април?

Стоматолозите, които нямат достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще могат да предписват е-рецепти за антибиотици с мобилното приложение. През приложението антибиотици ще могат да предписват и преподавателите по дентална медицина. Това излиза наяве от отговор на здравното министерство, след питане на Българска национална телевизия.

От 1 април антибиотици ще се предписват единствено с е-рецепта. Екипите на незабавна помощ ще могат да издават цифрови наставления през мобилното приложение, споделят от здравното министерство. Условието е медиците да са членове на Българския лекарски съюз.

От Министерството на здравеопазването настояват още, че нямат сигнали за механически проблеми с кодовете на медикаментите. Разминаването на кодовете на медикаментите в аптеката и лекарския кабинет, беше измежду проблемите след въвеждането на е-рецептата през октомври 2023 година

По данни на Министерство на здравеопазването за 5 месеца у нас са издадени над 1.762 млн. е-рецепти за антибиотици и медикаменти за диабет. А през последните 30 дни е-предписанията за тези медикаменти са 170 хиляди. От министерството споделят, че лекарите не могат да виждат какви медикаменти са налични в аптеките, тъй като НЗИС не поддържа такава система.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР