Стоманата е важен компонент на съвременната индустрия и икономика. Материалът

...
Стоманата е важен компонент на съвременната индустрия и икономика. Материалът
Коментари Харесай

Страната, от която идва над половината от световното производство на стомана

Стоманата е значим съставен елемент на актуалната промишленост и стопанска система. Материалът е от значително значение за построяването на здания, производството на коли и доста други, употребява се в инфраструктура и в и нашето всекидневие. Графиката, оповестена във Visual Capitalist употребява данни от Световната асоциация на стоманата и демонстрира страните с най-голямо произвеждане на стомана в света.

 data visualization of global steel production by country in 2022 with visualization of China`s production over time

Световното произвеждане на стомана през 2022 година доближава 1878 милиона тона, или почти колкото производството преди пандемията - 1875 милиона тона през 2019 година

Производството на материала през 2022 година означи доста понижение спрямо възобновяване след пандемията от 1960 милиона тона през 2021 година, с годишен спад от 4,2%. Това е най-резкият спад от 2009 година Той беше регистриран от доста от най-големите производители на стомана в света. Имаше и такива, които усилиха годишното си произвеждане кат Индия, Иран и Индонезия, които са три от петнадесетте най-големи производители в света.  По-голяма част от другите страни производителки на стомана означиха годишен спад на производството с над 5%, като производството на Турция, Италия, Тайван и Виетнам означи двуцифрен спад.

Дори най-големият производител на стомана Китай претърпя непретенциозен спад от 2%. Въпреки че вторият по величина производител на стомана в света Индия усилва производството си с 5,3%, производството на страната към момента възлиза на малко над една десета от стоманата, създадена в Китай.

Ясно е, че Китай господства в международното произвеждане на стомана с повече от 54% дял през днешния ден, само че това не постоянно е било по този начин.

Първата записана година на Световната стоманодобивна асоциация с данни за производството на стомана е 1967 година, когато Китай създава единствено към 14 милиона тона, което съставлява едвам 3% от международното произвеждане.

Тогава преобладават Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати и като водещи производители на стомана в света надлежно със 102 и 115 милиона тона, следвани от Япония с 62 милиона тона.

Близо три десетилетия по-късно през 1996 година Китай изпревари Русия, Съединени американски щати и Япония и стана най-големият производител на стомана със 101 милиона тона произвеждане.

След 2000-те години идва интервал на бърз напредък за Китай, с непрекъснати двуцифрени процентни нараствания на производството на стомана и то всяка година.

Едва през последните няколко години се следи спад на производството в Китай, като през 2021 година и 2022 година за първи път производството в страната пада за две поредни години.

Едва ли спадът бележи началото на нова наклонност, само че следва да се разбере.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР