Столтенберг ще се опита да реши този въпрос преди лятната

...
Столтенберг ще се опита да реши този въпрос преди лятната
Коментари Харесай

НАТО ще иска от членовете на алианса 2% от БВП за отбрана

Столтенберг ще се опита да реши този въпрос преди лятната среща на върха на НАТО

„ НАТО стартира да разисква концепцията целесъобразният дял от 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита да стане най-малък ангажимент на държавите-членки до 2024 година Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в изявление, оповестено от немската осведомителна организация DPA/ДПА/.

- написа българското онлайн издание " Дневник ".

Като началник на алианса Столтенберг има намерение да координира тази полемика през идващите месеци, тъй че годишната среща на върха на НАТО, планувана за 11-12 юли във Вилнюс, да откри отговор на въпроса дали това е задоволително.

„ Ще се срещнем, ще имаме министерски срещи, ще приказваме в столиците “, сподели Столтенберг, само че не посочи кои страни приканват за смяна.

В подтекста на руско-украинския спор апелите за доста увеличение на разноските за защита идват от източноевропейски страни като Полша и Литва, както и от Обединеното кралство.

Като образец „ Дневник “ дава Германия, където разноските за защита доближиха 1,44 % от Брутният вътрешен продукт предходната година. Според изследване на Германския институт за стопанска система (IW) въпросният предел от два % може да бъде доближат през 2024-2025 година, след което действително ще намалее още веднъж. Преди украинския спор бюджетът за защита на Германия беше избран на 1,8 % и 1,2 % от Брутният вътрешен продукт през идващите две години.

По оценката на НАТО, Гърция сега е водач по разноски за защита с 3,76 % от Брутният вътрешен продукт. Следват Съединени американски щати с 3,47 %, само че в безусловно изражение това са 822 милиарда $, повече от два пъти повече от разноските на всички останали съдружници взети дружно.

Столтенберг не посочи дали той персонално поддържа самодейността за минималния предел, само че сподели, че увеличението на разноските е неизбежно.

„ НАТО съществува, с цел да подсигурява, че спор като украинския няма да надвиши Украйна. Ето за какво се нуждаем от ефикасна защита и въздържане и ето по тази причина би трябвало да влагаме повече в нашата сигурност. "

- цитира думите му ДПА.

Според него военната поддръжка за Украйна е най-бързият път към мир.

„ Знаем, че множеството войни приключват на масата за договаряния, само че също по този начин знаем, че това, което Украйна може да реализира в тези договаряния, зависи неразривно от военната обстановка “, - това е рецептата за мир от генералния секретар на НАТО.

Столтенберг се въздържа да предвижда дали съдружниците от НАТО ще се съгласят на по-високи разноски за защита, само че е убеден, че на срещата на върха в Литва ще бъде реализирано някакво съглашение, приключва „ Дневник “.

Нашият коментар. Много забавна е забележката на Столтенберг, че украинският спор би трябвало да „ остане в рамките на Украйна “ и НАТО съществува за тази цел. Известно е, че НАТО непрестанно напомпва оръжия в Украйна. Известно е, че страните от НАТО дават маса пари на Украйна (главно като заеми). Известно е, че командирите на НАТО командват украинските въоръжени сили. Известно е, че НАТО доставя Украйна с разследваща информация.

Украйна " под маската на войната " дава на НАТО територия и човешки запаси. НАТО надлежно, води война посредством украинците, макар че в последно време „ дупките “ интензивно се запушват и от поляците. Единственото нещо, което тормози Съединени американски щати, е, че не всички страни-членки на НАТО желаят да финансират и „ да влагат “ в полигона в Украйна по същия метод, както вършат американците. Сега Столтенберг ще ги убеди да го създадат.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР