Столтенберг е прекарал девет години на този пост и се

...
Столтенберг е прекарал девет години на този пост и се
Коментари Харесай

Очаква се Столтенберг да бъде поканен да запази поста си

Столтенберг е прекарал девет години на този пост и се чака да се отдръпна в края на септември. Норвежкият общоприет секретар обаче се употребява с необятна поддръжка в Алианса и продължава да бъде ефикасен водач, съгласно осведомения източник, поискал анонимност.

" Администрацията (на Байдън) се сплотява към концепцията Столтенберг да остане на поста си още една година ", удостоверил е и американски чиновник, който също е поискал анонимност. " В момента не наподобява в границите на Алианса да има консенсус за неговия заместител ", Изявленията цитира и Българска телеграфна агенция.

Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се усилиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, защото съдружниците се притесняват да покажат липса на единение на фона на водената от Русия война в Украйна.

Който и да заеме тази роля, ще бъде изправен пред двойното предизвикателство да резервира единството на съдружниците в поддръжка на Украйна, като в същото време заобикаля всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО във война с Русия, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица английският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че би желал да получи тази работа. Но защото някои държавни управления упорстват за първата жена общоприет секретар на НАТО, датската премиерка Мете Фредериксен също се обрисува като сериозен кандидат. Тя се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом тази седмица за диалози с Байдън.

Представители на Съединени американски щати считат, че има редица разнообразни претенденти и че Байдън има високо мнение за всички тях, в това число за датската премиерка, оповестява източникът на Ройтерс. Байдън счита, че Столтенберг е приключил голяма работа в сложен интервал, мнение, което се споделя от доста други съдружници, добави той.

Самата датска премиерка Мете Фредериксен се разгласи преди два дни за продължение на на мандата на Йенс Столтенберг, като сподели, че това би било " в действителност положително решение ".

Междувременно след края на двудневното съвещание на министрите на защитата от алианса в Брюксел през вчерашния ден Столтенберг сподели, че на юлската среща на върха във Вилнюс няма да се разисква покана към Украйна за присъединение към алианса.

Във връзка с разширението на Атлантическия пакт Столтенберг изрази мнението си, че Швеция може да се причисли към НАТО до началото на Вилнюската среща. Съпротивата на Анкара обаче към момента остава мощна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР