Хиляди бягат от бушуващия горски пожар, превръщащ столицата на Северозападните територии на Канада в град-призрак

...
Столицата на Северозападните територии на Канада е практически изоставена, след
Коментари Харесай

Столицата на Северозападните територии на Канада е практически изоставена, след като почти всички жители на град от малко над 20 000 избягаха, тъй като огромен горски пожар гори наблизо

От TAMMY WEBBER и JIM MORRIS Associated Press 19 август 2023 г., 1:23 ч. Околна среда и изменение на климата, казаха, че ситуацията с горския пожар остава критична и персоналът, който не е спешен, който е останал, застрашава себе си и другите . „Моля, излезте сега“, каза той.

Улиците бяха почти празни, а магазините затворени. „Това е призрачен град“, каза Кийрън Тестарт, който ходеше от врата на врата в близките общности на първи нации в Детах и ​​НДило, за да провери хората.

Хранителен магазин магазин и аптека останаха отворени в петък, но се очакваше да затворят. Последната работеща бензиностанция затвори следобед. Един бар все още беше отворен и привличаше изтощени работници в края на дългите смени.

„Това е нещо като да пиеш халба на края на света“, каза Тестарт .

По-ниските температури и по-високата влажност помогнаха на пожарникарите да предотвратят разрастването на горския пожар в петък, задържайки го на 15 километра (9 мили) северозападно от покрайнините на града, съобщи служителят по пожарната информация Майк Уестуик каза.

„За първи път от известно време получихме малко помощ от времето“, каза той.

Но той предупреди, че службите за спешни случаи все още се страхуват, че метеорологичните условия могат да се променят и да изтласкат пожара - един от стотиците бушуващи на територията - до границите на града.

Единадесет въздушни цистерни бомбардираха пламъците с вода, а друг самолет изхвърли огнеупорно вещество. Беше изкопана 10-километрова (6 мили) противопожарна линия и пожарникарите разположиха 20 километра (12 мили) маркуч и множество помпи в борбата, за да държат огъня.

Това е „най-мащабната операция за тежка вода, която някога сме виждали на територията“, каза Уестуик.

Пожарът, причинен от мълния преди повече от месец, е около 1670 квадратни километра (644 квадратни мили) и „няма да изчезне скоро", каза Уестуик. Той каза, че пожарът е прескочил три различни ограничителни линии, подхранван от сухо време и гъсти гори.

Стотици километри (мили) южно от Йелоунайф, изгорени домове в Западна Келоуна , Британска Колумбия, град с население от около 38 000 жители, след като горският пожар стана „експоненциално по-лош“ от очакваното през нощта, казаха служители.

Премиерът Дейвид Иби обяви извънредно положение за провинцията поради бързо развиващата се ситуация с горски пожари.

„В предстоящите дни сме пред изключително предизвикателна ситуация“, каза Иби на пресконференция в петък вечерта.

Той каза, че указът ще даде на властите редица законови инструменти, включително правомощията да предотвратяват пътуването на хора в опасни зони и да гарантират достъп до помещения за евакуирани лица и тежко оборудване за борбата с пожарите.

Длъжностни лица в Западна Келоуна вече наредиха на хората да евакуират 2400 имота и предупредиха още 4800 имота да бъдат готови да напуснат. Службата за диви пожари в Британска Колумбия каза, че пожарът се е разпрострял на 68 квадратни километра (26 квадратни мили).

Не се съобщава за жертви, но някои първи реагирали са попаднали в капан, докато спасяват хора, които не успя да се евакуира, каза Джейсън Бролунд, началник на пожарната служба в Западна Келоуна.

„Имаше редица рискове, поети за спасяване на животи и имущество снощи,“ Бролунд каза на пресконференция в петък, описвайки как първите респонденти трябваше да спасят хора, които скочиха в езеро, за да избегнат пламъците. „Не трябваше да бъде така.“

Боуин Ма, министърът на управлението на извънредните ситуации на провинцията, каза на брифинг в петък следобед, че „все още сме изправена пред големи предизвикателства.“

„Бях дълбоко ужасена да стана свидетел на тревожните образи, появяващи се от Западна Келоуна“, каза тя. „Последните 24 часа бяха невероятно предизвикателство за хората в цялата провинция.“

Канада е свидетел на рекорден брой горски пожари тази година – допринасяйки за задушаващ дим на части на Съединените щати — с повече от 5700 пожара, изгарящи повече от 137 000 квадратни километра (53 000 квадратни мили) от единия край на Канада до другия, според Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Към петък сутринта повече от 1000 горски пожара горяха в цялата страна, над половината от тях бяха извън контрол.

Около 6800 души в осем други общности в Северозападните територии вече бяха евакуирали домовете си, включително малката общност на Ентърпрайз, която беше до голяма степен унищожена. Властите казаха, че всички са се измъкнали живи.

Жена, чиято семейство, евакуирало град Хей Ривър в неделя, каза пред CBC, че превозното им средство е започнало да се топи, докато са карали през жарава, предният прозорец се е спукал и превозното средство е изпълнено с дим, което затруднява виждането на пътя пред вас.

„Очевидно се страхувах, че гумата ще се счупи, колата ни ще се запали и след това от жарава ще се превърне в пълен дим“, каза Лиза Мънди, която пътуваше с нея съпруг и техните деца на 6 години и 18 месеца. Тя каза, че са се обадили на 911, след като няколко пъти са шофирали в канавката.

Тя каза, че синът й повтарял: „Не искам да умра, мамо. ”

___

Уебър съобщава от Фентън, Мичиган.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР