Столицата на Полша инструктира държавните служители да не показват разпятия,

...
Столицата на Полша инструктира държавните служители да не показват разпятия,
Коментари Харесай

Варшава забрани християнските символи в кметството

Столицата на Полша инструктира държавните чиновници да не демонстрират разпятия, кръстове и други религиозни знаци в кметството във Варшава, което провокира реакция от консервативни групи. Обяснението на кмета за възбраната е, че кметството е световна институция.

Според вестник Gazeta Wyborcza на длъжностните лица няма да бъде разрешено да окачват кръстове или разпятия по стените или да ги държат на бюрата си. Държавните чиновници обаче ще могат да носят кръстове, до момента в който са на работа.

Новите правила са част от нови регламенти, ориентирани към битка с другите форми на дискриминация. Длъжностните лица са инструктирани да употребяват полово безпристрастен език, да се обръщат към хората с желаните от тях местоимения и да не дискриминират еднополовите двойки. „ Варшава е първият град в Полша, който приема такива правила “, съобщи говорителката на кметството Моника Бойт.

Някои политици и религиозни групи настояват, че сходни разпореждания са несъответствуващи в преобладаващо католическа страна.

„ Мисля, че това решение е ненужно “, съобщи ръководителят на полския парламент Шимон Холловния. – „ Намерих огромен брой кръстове по стените на Народното събрание. Макар че аз персонално няма да окача кръстове, до момента в който съм на държавна служба, не мисля, че през днешния ден в Полша се нуждаем от война за това дали кръстовете би трябвало да бъдат свалени от стените “.

Консервативният народен представител Себастиан Калета даде обещание да изиска от прокуратурата да ревизира дали политиките на столицата нарушават някакви закони, до момента в който католическата активистка група Ордо Юрис прикани хората да изпращат тъжби до кметството.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски отбрани новите правила и разкритикува „ шумотевицата в медиите “. Той изясни, че насоките са въведени, с цел да се обезпечи приобщаваща среда и да се поддържа секуларизмът в Полша.

„ Всеки има право на своята религия или на неналичието на такава. Това включва държавните чиновници и служители. Но всеки, който идва в офиса, с цел да си прави работата, има право да усеща, че той или тя е в безпристрастен офис. Толкова е просто “, написа кметът в обществената мрежа X/Twitter. „ Никой не има намерение да води борба против която и да е вяра във Варшава. “

Тшасковски съобщи, че наредбите няма да се ползват за лечебни заведения, учебни заведения и центрове за обществено подкрепяне. Освен това той разясни, че макар че насоките не разрешават провеждането на религиозни церемонии в държавни здания, те няма да се ползват за „ обичайни исторически тържества “, като да вземем за пример отбелязването на въстанието на варшавските жители от 1944 година против нацистката окупация по време на Втората международна война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР