Столицата на Холандия Амстердам ще повиши туристическия данък през 2024

...
Столицата на Холандия Амстердам ще повиши туристическия данък през 2024
Коментари Харесай

Тази европейска столица удря туристите с най-голям данък

Столицата на Холандия Амстердам ще увеличи туристическия налог през 2024 година, което ще го направи най-високият в Европейския съюз и четвъртият в света.

Според проектите на градските управляващи данъкът върху нощувките ще се усили до 12,5% от цената на хотелска стая. Така туристите ще би трябвало да платят по 12,5 евро на вечер в стая, струваща 100 евро, написа " Експрес ".

Венеция ще изисква входни такси от идната година
Те също по този начин възнамеряват да усилят туристическата такса за пасажерите на круизните кораби: съгласно новите цени те ще би трябвало да заплащат 11 евро на човек вместо 8 евро в този момент.

Парите от налозите ще бъдат употребявани за възнаграждение на услуги на локалните поданици, а не за отбиване на туристите, сподели градският финансов шеф Хестер ван Бюрен.

„ Разбира се, би било добре, в случай че високият налог би оказал помощ против несъразмерния туризъм, само че тогава ще има по-малко пари “, сподели тя.

Също по този начин, съгласно Ван Бюрен, градските управляващи обмислят въвеждането на налог за еднодневните туристи, както направиха да вземем за пример във Венеция, Италия.

„ Трябва да се оправим и с еднодневните туристи. Разбира се, не можете да поставите турникети, с цел да попречите на някой да влезе в града, само че ще помислим по какъв начин да накараме еднодневните туристи да заплащат някаква градска такса ", сподели чиновникът.

Амстердам, който е един от най-посещаваните туристически градове в света, през последните години води дейна битка със свръхтуризма.

Амстердам сподели твърдо " не " на круизите
По-специално, от лятото на 2023 година управляващите на столицата на Нидерландия не разрешиха влизането на круизни кораби в центъра на града.

Освен това преди този момент градските управляващи взеха решение да затворят известния квартал на алените фенери и да забранят пушенето на марихуана в региона.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР