Столицата на Австрия е считана за рай за наемателите. Около

...
Столицата на Австрия е считана за рай за наемателите. Около
Коментари Харесай

Квартира във Виена за 500 евро на месец: Как е възможно?

Столицата на Австрия е считана за парадайс за наемателите. Около един милион души, почти половината от популацията на Виена, живеят в обществени жилища или други типове субсидирани жилища. Тесбир заплаща 500 евро на месец - доста под пазарната стойност - за апартамент от 70 кв. м.
Детската градина е тъкмо против мен, а учебното заведение е на 10 минути пешком. За две минути съм в метрото.
Тесбир Кескин, наемател на обществено жилище

Бюджетът на града за обществени жилища е над 400 милиона евро.
Нашият жилищен модел е гарантиран и се финансира от жилищния налог, който заплаща всеки австриец. Една дребна вноска от брутния им приход.
Кристиан Шантъл, началник на отдел „ Международни връзки “, Wiener Wohnen-Vienna Living

„ Работодателят също прави дребна вноска и тези пари са предопределени особено за жилищно строителство в цяла Австрия. “, добавя Кристиан Шантъл.

Но в последно време нещата се утежняват. Продължителният интервал на ниски лихвени проценти докара до интензивни спекулации в региона на жилищното строителство. Експертите споделят, че преди десетилетия 80 % от новите градежи са били обществени жилища и 20% частни парцели. Сега ситуацията е тъкмо противоположното.

„ Преди 10 или петнадесет години имахме две трети от всички жилища, издигнати от обществени жилища. Сега е тъкмо противоположното. Две трети от всички жилища се строят от частни вложители. Резултатът от това, несъмнено, е по-високи цени на жилищата. Трябва да се опитаме да променим това още веднъж. Основното решение би било да получим повече земя и повече благоприятни условия за създаване на нови обществени жилища “, изяснява Мартин Орнер, началник на отдел „ Жилищна политика “ – неправителствена организация Volkshilfe.

Списъци на чакащите за достъп до обществени жилища също са се нараснали, настояват критиците.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР