Столичното 39 СУ „Петър Динеков“ заплашва родителите, че ще се

...
Столичното 39 СУ „Петър Динеков“ заплашва родителите, че ще се
Коментари Харесай

Закъсняваш от работа, търсиш си детето в районното

Столичното 39 СУ „ Петър Динеков “ заплашва родителите, че ще се наложи да вземат децата си от районното ръководство, в случай че закъснеят. „ Децата от занималня, които не са взети до 18 часа, ще бъдат отвеждани в 7 районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи “, написа върху предупредителна записка, залепена на вратата на школото, оповестява "Монитор ".

Директорката Евелина Китова изясни пред „ Монитор “, че по този метод родителите се дисциплинират. „ В началото на годината родителите попълнят декларация, в която са уведояват какво е работното време на учебното заведение и групите за целодневно образование. То е до 17, 30 ч., а до 18 ч. остават дежурните педагози “, сподели Китова. Тя добавя, че решението на педагогическия съвет на учебното заведение е подбудено от родители, които постоянно закъсняват и не взимат децата си в точния момент.

Директорката описа, че на 30 ноември и 3 декември имало деца, които не били потърсени до 19 ч. Това надвишава с час работното време на учителите от занималня. „ От 8 до 18 ч. са 10 часа, а до 19 ч. стават 11 часа., в които детето е в образователна среда. Те имат потребност от топла храна, отмора, контакт с родителите “, добави терзанията си Китова.

Тя изясни, че бележката е помогнала родителите да се дисциплинират малко повече и да съблюдават отговорностите си. „ Сложихме за няколко дни тази записка и към този момент родителите прибират децата си в точния момент. След 18 часа към този момент няма останали “, съобщи директорката на 39-о. Тя посочи, че от началото на седмицата бележката е махната.

От Министерство на вътрешните работи оповестяват, че нямат сходна процедура. Въпреки това, от вътрешното ведомство разясниха, че в случай че по някаква причина им бъде заведено дете, което не е потърсено от родителите си, то те ще го приютят на топло и в случай че се постанова, ще приютят родителите му. От Министерство на вътрешните работи допълниха, че сходни сигнали би трябвало да се насочат към обществените служби, а не към тях.

„ Поискахме пояснение от директорката, сподели шефката на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. - Разбирам желанието на директорката за по-голяма дисциплинираност, само че ограниченията са пресилени. Важно е да има връзка сред двете страни – родител – преподавател “, добави тя.

От Държавната организация за протекция на детето по какъв начин се действа при положение, че детето не взето в точния момент и дали от учебното заведение имат право да го изпратят в районното ръководство, от службата обясниха, че ще стартират инспекция по проблема. Публикацията стана причина и за полемики в обществените мрежи. „ В учебните заведения работят хора, които също имат фамилии и задължения. За да се постави това предизвестие, евентуално има родители, които злоупотребяват с работното време на учителите, знаейки, че са с вързани ръце и ще чакат поради децата “, разяснява една от майките в отбрана на педагозите.

Мнозина обаче се зачудиха какво се случва, в случай че родителят също работи до 18 ч. и няма опция да вземе детето на момента. Друг от коментиралите появилата се информация изясни, че в детските градини не е по-различно.

„ Ако остане дете след 19 ч. и няма връзка с родителя би трябвало да се заведе в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи. Родителите са осведомени още на първата родителска среща “, показа майката, която прецизира, че това е записано в правилниците, които при започване на всяка година подписват всички родители. Друг от родителите, който се включва в полемиката, пък споделя, че в други европейски страни се заплаща санкция след третото забавяне вместо да бъдат водени в РПУ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР