Столичният зоопарк е поставен под карантина и ще бъде временно

...
Столичният зоопарк е поставен под карантина и ще бъде временно
Коментари Харесай

Проверяват Агенцията на храните заради избити птици

Столичният зоопарк е подложен под карантина и ще бъде краткотрайно затворен поради открита болест от птичи грип - оповестиха от Агенцията по сигурност на храните. Причината е, че нелегално импортирани у нас птици бяха настанени за няколко дни в зоопарка. Впоследствие те бяха умъртвени от Агенцията, само че направените проби са потвърдили, че част от тях са били заболели. Според природозащитници обаче, организацията е работила непозволено, избързала е с умъртвяването на птиците и по тази причина ще подадат сигнал до прокуратурата за осъществено закононарушение.


120 са били птиците, признати предходната седмица в столичния зоопарк със заповед на екоинспекцията в Монтана.Те са били без документи и съгласно обясненията на водача са импортирани от Унгария. Вчера всички птици са изведени от зоопарка и са умъртвени. От Агенцията изясняват, че аргументите са опасения за птичи грип. От Фондация " Четири лапи " обаче упрекнаха ветеринарните инспектори, че не са изчакали резултатите и без да уведомят инспекцията в Монтана са умъртвили пернатите, измежду които е имало и предпазени типове.
Явор Гечев - Фондация " Четири лапи ": От Агенцията не са се съобразили с решение на Административния съд, издали са заповед за евтаназия на животните, която е ненужна.
Колкото и да е парадоксално Агенцията би трябвало да следи и за хуманно отношение към животните. От Агенцията дадоха отговор, че никога не са прибързали с умъртвяването на птиците. Напротив, това е трябвало да стане още предходната седмица, само че били спрени от управлението на зоопарка.
Александра Митева - Дирекция " Здравеопазване на животните ",БАБХ: Ние не сме убийци на животни, само че сме задължени да опазваме здравето на всички животни. Когато приказваме за нелегално напредване на животни с сходна мярка опазваме здравето и на близките животни. Добри Бориславов - шеф на Столичния зоопарк: Каква е истината ще стане ясно след месеци. Тепърва Природозащитниците подават сигнал до прокуратурата за незаконно умъртвяване на птиците.Не е ясно и докога зоологическата градина ще бъде затворена. Това ще зависи от окончателните резултати за варианта на болестта и от епизоотичното изследване.  Открит е птичи грип в две от умъртвените птици, Зоопарк София е под карантина Открит е птичи грип в две от умъртвените птици, Зоопарк София е под карантина
Открит е птичи грип в две от птиците, унищожени при разкриването на незаконно превозване на животни, оповестиха от Българската организация по безопаснос...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР