Столичният район Панчарево спря издаването на български акт за раждане

...
Столичният район Панчарево спря издаването на български акт за раждане
Коментари Харесай

Бебето Сара с двете майки остава без български акт за раждане

Столичният регион " Панчарево " спря издаването на български акт за раждане и персонални документи на бебето Сара с тъжба в Административния съд на София, написа Българска национална телевизия.

Детето, което има две майки, към този момент не съществува в правния мир. От регион " Панчарево " изясняват, че основанието за жалбата е българското законодателство, съгласно което е неприемливо вписването на двама родители от един и същи пол.

На 14 декември предходната година съдът на Европейския съюз постанови, че България е длъжна да издаде паспорт на бебето Сара, който да ѝ обезпечи свободно напредване в границите на съюза.

Преди месец с решение Административният съд в София задължи регион " Панчарево " на Столичната община да издаде акт за раждане на Сара с регистриране в него на двете ѝ майки - българка и британка, които живеят в Испания.

Район " Панчарево " обаче апелира решението. Причината - родителите на Сара са от един и същи пол.

Съгласно българското законодателство е неприемливо вписването на двама родители от женски пол, защото еднополовите бракове в Република България към сегашния миг са неприемливи. Налице е спънка въз основа на показаните документи да се издаде акт за раждане, защото не са налице част от плануваните реквизити, което би довело до неговата незаконност, сподели Николай Гюров, кмет на регион " Панчарево ".

В началото на юни и консулската ни работа в Барселона отхвърля паспорт на Сара.

Сега ще стартираме наказателна процедура пред Европейската комисия против страната, тъй като имаме решение на съда на Европейския съюз, с което българската администрация в лицето на Министерството на правораздаването, Министерство на регионалното развитие, Министерство на външните работи и МРВ отхвърлят да се съобразят, сподели Деница Любенова, юрист към ЛГБТИ организация " Действие ".

Адвокат Любенова сподели още, че решението за обжалване слага бебето Сара в риск и го прави пленник на българската администрация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР