Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2024

...
Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2024
Коментари Харесай

Нови детски градини, градски транспорт и по-високи заплати. Общинският съвет прие бюджет за София за 2024 г.

Столичният общински съвет (СОС) одобри бюджета на София за 2024 година Това се случи по време на съвещанието на съвета в четвъртък.

Бюджетът на Столичната община за 2024 година ще е рекорден - 2,576 млрд.лв. спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година.

Новината идва след няколкомесечна политическа рецесия в общинския съвет, която стартира след локалните избори през есента предходната година.

Борис Бонев от ПП-ДБ-СС дефинира бюджета като " либерален ". " Никога до момента не са били включвани толкоз доста оферти на жителите и опозицията при правенето на финансовата стратегия ", сподели той. От ГЕРБ-СДС по-рано споделиха, че няма да пречат при приемането на бюджета и го съпоставиха с този на някогашната кметица Йорданка Фандъкова , препоръчан през септември 2023 година

Иван Таков от Българска социалистическа партия упрекна ПП-ДБ-СС, че са предложили " нерешителен и нечестолюбив " бюджет, който значително се припокрива с препоръчаното от ГЕРБ-СДС.

Предложенията на ПП-ДБ-СС, създадени от екипа на кмета Васил Терзиев , включват 58,9 млн. лева нарастване на вложенията за опазване на здравето, обществени грижи, обучение, поправки и други. Някои от главните точни в бюджета са:
рекордни вложения от над 200 млн. лева в областта на образованието, от които 111 млн. за градеж на нови и разширение на към този момент съществуващи детски градини и образователни заведения; 15% нарастване на бюджета за култура;средства за дотъкмяване на огромни инфраструктурни планове като бул. " Тодор Каблешков ", бул. " Филип Кутев ", ринговите булеварди и връзките със Северната скоростна тангента;средства за отчуждаване на зелени площи, както и за квартална инфраструктура;рекордни средствата за градски превоз - 505 млн. лева.; 10% нарастване на средствата за разчистване и озеленяване;
В поддръжка на бюджета гласоподаваха 45 общински съветници от ГЕРБ-СДС и няколко съветници, отделили се от " Въраждане ", а " срещу " бяха 15 съветници от Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Възраждане ", както и Карлос Контрера от Политическа партия " Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване ".

На изборите в София локалната коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " - " Спаси София " (ПП-ДБ-СС) завоюва кметския пост и най-вече общински съветници, само че защото броят им не беше задоволителен за независимо болшинство, СОС в продължение на седем следващи съвещания. Това забави останалите гласувания, в това число и за бюджета на столицата.

Председателят Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС едвам при започване на февруари.

След това обединението на съвсем всички комисии в Столичния общински съвет (СОС). Те се управляват главно от ГЕРБ и Българска социалистическа партия , с поддръжката на " Синя София ", Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация и четирима отделили се от " Възраждане " .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР