Столичният общински съвет (СОС) набързо прие изцяло нова наредба за

...
Столичният общински съвет (СОС) набързо прие изцяло нова наредба за
Коментари Харесай

С хлъзгава хватка СОС попречи на съда да обяви за незаконна цената на билета в градския транспорт

Столичният общински съвет (СОС) небрежно одобри напълно нова разпоредба за градския превоз, с което в действителност към този момент цената на билета за еднократно пътешестване в този тип превоз няма да може да бъде анулирана на съда и си остава 1,60 лв..
С решението на СОС да има напълно нова разпоредба за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община в действителност делото за по-скъпия билет за еднократно пътешестване тъкмо в софийския градски превоз (бел. ред. - той е 1,60 лв., като преди този момент беше 1 лев) се провали. За това предизвестиха от Българска социалистическа партия още на 1 март тази година. С новата разпоредба става по този начин, че делото остава безпредметно заради напълно заменената нормативна уредба – надлежно би трябвало да се заведе ново дело.
На първа инстанция СОС загуби делото, а ищците от сдружението " Център за законодателни оценки и законодателни начинания " възразиха против метода, по който процесуално са признати промените, както и против основаната прекомерно огромна неравнопоставеност сред жителите, които могат да си разрешат абонаментна карта и тези, които биха употребявали билети. Освен това имаше мотив от зам.-председателя на СОС и общински консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова, че СОС и Центърът за градска подвижност (ЦГМ) са пробвали да добавят преписката по делото и да преодолеят неналичието на икономическа обосновка за какво билетчето е трябвало да нарастне с 60%.
Дебатът - всички срещу ГЕРБ

Преди старта на същинското съвещание, общинският консултант от ДСБ Марта Георгиева категорично изиска вносителите в лицето на съветниците Зафир Зарков (зам.-председател на транспортната комисия към СОС), Екатерина Йорданова и Ивелина Джартова да отдръпват отчета, до момента в който не мине съвещанието на Върховния административен съд (ВАС), което е планувано за 25 април. При гласуването единствено 10 общински съветници одобриха предлагането на Георгиева, а 28 се оповестиха " срещу ".
Сред съществени претекстове да се прави нова разпоредба, а не да бъде поправяна остарялата, бяха посочени въвеждането на електронна система за таксуване на пасажерите, битката с мръсния въздух и по-конкретно самодейността " зелен билет ", обезпечаване на право за преференциално паркиране, споразумяване на категорично въвеждане на нощен градски превоз. Мотивите бяха прочетени от ръководителя на СОС и част от групата на ГЕРБ в съвета Елен Герджиков.
" И денят е уместно определен, и атмосферата е добра ", иронизира Милка Христова, която попита дали фактически би трябвало да се прави нова разпоредба. Христова напомни, че в този момент има социална поръчка за електронните билети и тя е на стадий механически оферти, като такова не е определено и в действителност не се знае по какъв начин тъкмо ще наподобява самата електронна система. Промяната в публичните връзки, която се цитира в претекстовете, се състои в бъдещи планове, акцентира аленият общински консултант, която подсети, че в правото има желязна процедура - контролират се съществуващи връзки. Целта да се одобри новата разпоредба е увеличената цена на билета за еднократно пътешестване в градския превоз, която падна на първата правосъдна инстанция, да си остане , като е посочено категорично в параграф 4 на Преходните и заключителни разпореждания, че новата разпоредба анулира предходната. Този номер го играхме към този момент със зелената и синята зона, сподели Христова, която дефинира протичащото се за " правосъден пинг-понг ", тъй като щом се окаже, че съдът е на път да анулира административен акт на СОС, то СОС просто приема различен и се почва от начало.
Според общинския консултант от Българска социалистическа партия с новата разпоредба има опит " да се натъмани " цената от 1,60 лв.. Формулата за пресмятане е следната - разделят се разноските на транспортни оператори на броя на осъществените пътувания т.е. колкото по-малко пътувания, толкоз по-скъп би трябвало да стане билета . Както сме го подкарали, отиваме на 2 лв. цена на билет, сподели Христова.
Общинският консултант от ДСБ Иво Божков също обърна внимание на формулата за установяване на цената на билета за градския превоз. Той даде образец - пътуването на военни инвалиди. Във формулата паричният поток по това перо е отразен с цифрата " 0 " т.е. не се регистрира какъв брой пари дава страната, с цел да могат военните инвалиди да употребяват градския превоз без да заплащат. А сътрудника на Божков Трайчо Трайков обърна внимание на това, че почетните жители на София трябвало да показват документ пред ЦГМ, че са такива: " Допускам, че Столична община и ЦГМ могат да си обменят информация ". Заедно с Марта Георгиева, Трайков уточни, че в действителност с новата формула за пресмятане на цената на документите за транспорт в новата разпоредба вносителите т.е. ГЕРБ признават правотата на възраженията против цена от 1,60 лв. за билет за еднократно пътешестване .

Един от вносителите - Зафир Зарков, отвърна, че жителите очаквали нови, по-качествени и по-добри транспортни услуги. Той видя като позитивен миг цената от 2 лв. за еднодневна карта за нощен градски превоз и упрекна възразяващите във връзка с цената на билета в опити да получат медийно внимание . Зарков подсети и, че санкцията за неточен пасажер става най-много 50 лв. т.е. тя понижава, защото до момента тя можеше да е 200 лв., с акт, в случай че неточен пасажер, заловен от контрола, откаже да си купи углавен билет от 40 лв..
Общинският консултант добави и, че. Преди 2 години размерът на цената, който определихме, беше извънредно съответен, тъй като транспортната система се балансира, сподели Зарков. И разгласи, че към сегашния миг Столична община вървяла към 30 000 закупени абонаментни карти годишно т.е. нямало понижение на пътуващите. През 2015 година има 4,11 млн. осъществени пътувания, през 2016 година са 4,14 млн., а през 2017 година са 4,15 млн., опонира Христова, цитирайки данни от отчета за новата разпоредба, като добави, че очевидно няма по какъв начин с такова малко нарастване на пътуванията да дойдат 15 млн. лв. , които са били посочени като недостиг за ЦГМ, когато билетът нарастна от 1 лв. на 1,60 лв.. Дойдоха от билетите за еднократното пътешестване, акцентира зам.-председателят на СОС. Не споделих повече хора, а че повече хора са се ориентирали към дълготрайните документи за пътешестване, отвърна Зарков.
Зарков не можа да отговори на въпрос на общинския консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков кои оператори на публичен превоз в Столична община са били застрашени от банкрут, когато беше изменена цената на билета , като общинският консултант от ГЕРБ трансферира за отговор към ЦГМ и към разискванията " в балансови комисии ", където и Таков е членувал. Председателят на СОС Елен Герджиков пък съобщи, че и Христова, и Таков твърдели, че с новата цена на билета няма да се съберат още 15 млн. за ЦГМ, а това се е случило.
Предвид дългия спор, различен от вносителите Екатерина Йорданова прикани въпросите и отговорите да бъдат по-кратки, .
В последна сметка, при 55 общински съветници, 38 бяха " за " (бел. ред. - т.е. цялата група на ГЕРБ), 11 бяха " срещу ", а останалите се въздържаха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР