Столичният общински съвет (СОС) на свое заседание прие доклад, със

...
Столичният общински съвет (СОС) на свое заседание прие доклад, със
Коментари Харесай

Анна Стойкова ГЕРБ/СДС: Успяхме да приемем доклад в СОС за приобщаване на глухите деца

Столичният общински съвет (СОС) на свое съвещание одобри отчет, със съвносител Анна Стойкова, за пилотен план „ Хей ръчички “, с който се  подкрепя процеса на приобщаване на глухите деца към обществото посредством образования в детски градини.

Целта е глухите хора да бъдат одобрявани като равнопоставена част от обществото, която да може естествено и пълноценно да поддържа връзка.

Идеята е в продължение на една образователна година 14 детски градини да бъдат посещавани от жестов преводач, съпроводен от ням човек, които да научат децата на песничка по тяхната стратегия, преведена на българския жестов език.

Анна Стойкова разяснява, че този развой би трябвало да се реализира поетапно и по метод, който да не натоварва децата, участващи в пилотния план, а по един забавен и подобаващ за тяхната възраст метод да им даде информация, че съществува български жестов език, нужен за част от децата в нашето общество.

За осъществяване на пилотния план от Дирекция „ Образование “ са се обърнали предпочитано към детски градини, които се посещават от глухи деца, деца с нарушен слух или деца на глухи родители.

Анна Стойкова напомни, че Столичната община е първата община в България, която обезпечава досегаемост при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи хора, прилагайки Закона за българския жестов език.

СОС разпореди на кмета на София да сътвори Консултативен съвет за подпомагане и съдействие с представители на глухата общественост по отношение на използването на закона по въпросите, свързани с административното обслужване на глухи и сляпо-глухи жители на територията на Столичната община. В резултат от работата на Консултативния съвет бе утвърден План за деяние, съдържащ ограниченията, периодите и средствата за въвеждане на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи жители на територията на Столичната община, превод на жестов език при осъществяване на мероприятия с присъединяване на хора с повреден слух и на сляпо-глухи хора и други действия, който беше утвърден.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР