Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обособяване на Зелен

...
Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обособяване на Зелен
Коментари Харесай

Правят Зелен коридор на здравето в квартал Надежда |

Столичният общински съвет ще прегледа предложение за отделяне на „ Зелен кулоар на здравето “ в регион „ Надежда “.

Докладът „ Урбанистична идея за градско възобновяване “ е направен в границите на план URBiNAT, който е финансиран по стратегия Хоризонт2020 на Европейски Съюз с водещ сътрудник град Порто. София е един от трите града участници, дружно с Порто и Нант, които ще осъществят подобен кулоар в границите на плана.

Основните акценти на плана са дейното присъединяване на локалните общности и използването на основани на природата решения в четири области: сила, вода, природа и храна. Здравословният кулоар в София минава през ж.к. Лев Толстой, ж.к. Свобода, ж.к. Надежда 2 и реализира връзката сред парк Надежда и Северен парк. 

Екипът на плана е провел четири работилници с поданици на регион „ Надежда “, отдадени на опциите за потребление на основани на природата решения при създаване на Зеления кулоар. В резултат от дейното присъединяване на жителите в тях бяха дефинирани главните хрумвания на концепцията. Тя планува четири зони за фокусирана интервенция, отдадени на четирите области на плана. 

В зона „ Зелен площад “, ситуирана наоколо до пощата в ж.к. „ Надежда “ – 2 ще бъде основано място за срещи и събития. Там ще бъде ситуирана „ осведомителна точка “ на Проекта, където локалните поданици ще могат да се срещнат с идните начинания. 

В зона „ Жива вода “, обхващаща част от двора на 15 СУ „ Адам Мицкевич “ и свободното пространство сред учебното заведение и 115 ДГ " Осми март ", са планувани места за спортни и обществени действия. Е дин от софтуерните детайли на плана ще бъде откритата класна стая с оранжерия в двора на учебното заведение. Оранжерията ще бъде демонстрационен план, създаден от IAAC (Института за модерна архитектура в Каталония), Барселона, който е един от интернационалните сътрудници по плана. Откритата класна стая ще способства за използването на модерни просветителни подходи и за образование в изискванията на физическо разграничаване, наложени от ограниченията против разпространяването на COVID-19, а в оранжерията учениците ще имат опция да вземат участие в развъждането и да следят развиването на разнообразни типове растения. 

В двете зони за интервенция, ситуирани на територията на ж.к. Свобода са планувани спортни и детски площадки, места за игри и изява на майсторски умения за деца и възрастни наоколо до блок 4, блок 4А, блок 3 и блок 6. 

При построяването на Зеления кулоар главен акцент ще бъде развиването на зелените площи в обсега на коридора – планува се засаждане на нова растителност и грижа за почвите и тревната завивка.

Качествена и дълготрайна смяна в градската среда ще реализираме, когато я планираме дружно с жителите. Създаването на витални обществени пространства е главен приоритет за Проекта, споделя инж. Димитър Димов, кмет на регион “Надежда “.

Основната цел на план URBiNAT. е да се усъвършенства градската среда посредством планиране и осъществяване на „ Зелен здравословен кулоар “ – основана на природата новаторска конструкция. Финансирането на бюджета е 100% грант, възложен от Европейския съюз “, а плануваните планови действия ще приключат през 2023 година. Академичен сътрудник на Столична община е Университет по архитектура, строителство и геодезия. Проектът се финансира по Програма „ Хоризонт 2020 “ на Европейския съюз, като с изключение на София, плановият консорциум включва още два водещи града: Порто (Португалия) и Нант (Франция) и градовете почитатели – Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Координатор на плана е Центърът за обществени проучвания към Университет Коимбра, Португалия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР