Столичният общински съвет ще направи осми опит да избере свой

...
Столичният общински съвет ще направи осми опит да избере свой
Коментари Харесай

Борисов: Искам нови избори в София, предишните бяха купени

Столичният общински съвет ще направи осми опит да избере собствен ръководител в четвъртък. Според част от съветниците той би трябвало да е финален, тъй като на 13 февруари се навършат три месеца от старта на първото съвещание на новия общински съвет.

Според Закона за локалното самоуправление, в случай че три месеца общинският съвет не е имал съвещания, пълномощията му се приключват от Общинската изборна комисия. В случая се появяват и другите тълкувания на закона. Според първото - съветът не работи пълноценно, тъй като първото му съвещание продължава към този момент три месеца и не може да се избере ръководител – т.е., влиза се в хипотезата за нови избори.

От другата страна е мнението, съгласно което трите месеца без съвещание се броят едвам след избор на ръководител. И тогава, в случай че съветът прекъсне работа за три месеца, се минава към нов избор.

На фона на тези трактовки, от ГЕРБ желаеха нови избори. Задават се и оставки. „ Разбира се, че желая нови избори. Правилно ли е да има купени избори?! Борят се месеци наред какъв да е същинският кмет - дали Борис Бонев, или Терзиев. Истински се надявах да се създадат някакви комисии. Ако това е правилно, което излиза от експертизите - Терзиев не е кмет. Те са купили изборите ”, съобщи ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Васил Терзиев не отговори на рецензиите. Но реакция пристигна още веднъж от коридорите на Народното събрание. „ Трябва да се търси решение и да се избере ръководител на СОС. Никоя от политическите сили в него нямат интерес от предварителни избори. И жителите нямат интерес от предварителни избори, тъй че би трябвало да се откри излаз от тази обстановка ”, уточни съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Според източници на NOVA в сряда е имало среща сред ПП-ДБ (Спаси София), „ Синя София ” и Вътрешна македонска революционна организация. „ Мисля, че са се провели някакви диалози, сътрудници ги дефинираха като безсмислени. Това не е формата за търсене на болшинство ”, сподели общинският консултант от Има Такъв Народ Пламен Данаилов.

NOVA научи, че в случай че до 13 февруари няма определен ръководител, ден преди този момент, е допустимо общински съветници да подадат оставки и по този начин да провокират свикването на нови избори за общински съвет. При такава догадка София би останала без градски парламент най-малко още половин година.

„ Ако са изчерпани всички разновидности, ние ще сме първите, които ще кажат да отидем на нови избори. Ако по този начин са решили да хвърлят града напълно в безпорядък, дано отидем на нови избори и за общински съвет, само че това е доста неприятен вид ”, съобщи Иван Таков от „ Българска социалистическа партия за България ”. 

От Има Такъв Народ също са подготвени за избор. „ Възраждане ” излязоха с позиция, съгласно която най-хубавото и заслужено решение за София са нови почтени и демократично извършени избори за кмет и общински съвет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР