Столичният общински съвет реши днес да кръсти една от централните

...
Столичният общински съвет реши днес да кръсти една от централните
Коментари Харесай

СОС прие с мнозинство в центъра на София да има улица "Астана"

Столичният общински съвет реши през днешния ден да кръсти една от централните улици в София - Астана. Пресложението бе признато с 36 гласа " за ". Улица " Астана " се намира в центъра на София, на гърба на хотел " Хилтън " до Националния музей " Земята и хората ".

Предложението улицата да носи името на столицата на Казахстан е на общинския консултант инж. Симеон Славчев и кмета на регион Триадица инж. Николай Терзиев, по случай 25 години от установяването на дипломатически взаимоотношения сред Република България и Република Казахстан. Годишнината бе публично празнувана на 5 юни 2017 година

" Този алегоричен акт ще укрепи още повече другарските връзки сред България и Казахстан и ще способства за икономическото, културното и научното съдействие сред двете страни и столици ", сподели съпредседателя на " Политическа група 5 " в СОС и вносител на предлагането инж. Симеон Славчев.

Астана е столицата на Република Казахстан и е един от най-бързо разрастващите се градове освен в Азия, само че и в целия свят. Градът е ситуиран на река Иртиш и има население от 1 029 556 души. „ Астана " от превод на казахски значи „ столица ".

Двете столици освен ще обменят опит в областта на градоустройството, архетектурата, екологията, превоза и туризма, само че те ще имат и едно дълготрайно взаимно съдрудничество, разяснява още инж. Симеон Славчев.

Улица " Астана " се намира при започване на Южния парк, в непосредствена непосредственост до моста на влюбените на НДК и това дава опция пространството към улицата да се трансформира в един натурален културен център и средище на младежи, които ще могат наред с българската просвета да опознаят и казахстанската, добави инж. Славчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР