Столичният общински съвет реши да бъдат въведени ограничения на скоростта

...
Столичният общински съвет реши да бъдат въведени ограничения на скоростта
Коментари Харесай

До 5 км/ч в парковете: Нови ограничения за скоростта на тротинетките в София

Столичният общински съвет реши да бъдат въведени ограничавания на скоростта на електрическите тротинетки в София и правилник за паркирането им. Това стана след гласоподаване на промени в Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община.

Водачите на електрическите тротинетки в София към този момент нямат право да развиват повече от 25 км/час. Движението с електрическа тротинетка би трябвало да става по построената велосипедна инфраструктура, а при неналичието на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

Ето каква е оптималната позволена скорост в столицата

Минималната възраст за лидера, който желае да кара по велосипедни инфраструктури и пътища, по които позволената скорост е до 50 км/ч, е 16 години. Водачите на 14 и 15-годишните водачи ще могат да карат единствено по велосипедните алеи.

Гражданите ще могат да бутат транспортното си средство на личен ход, като Столичният общински съвет ще задължи операторите да лимитират скоростта до 5 км/ч в зоните, където е неразрешено придвижването. Тези зони ще светят в алено.  Забранява се превозването на други лица, паркирането по необятни пространства, като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, спирка на градския превоз.

Ще има и санкция

Водачите под 18 година би трябвало да са наложително с каска. За нарушителите са планувани санкции. За жителите извършители глобата е 50 лева, в случай че паркират погрешно или карат в неразрешени пространства.

В тъмните часове на денонощието и при понижена видимост лидерът би трябвало да е с включени светлини и да има светлоотразителни детайли върху забележимата част от облеклото си.

При случая изгоря част от жилището на китариста на „ Ку-Ку Бенд “ Цветан Недялков

Компаниите софтуерно ще би трябвало да вкарат софтуерни рестриктивните мерки. Тези, които не го създадат ще бъдат санкционирани от 500 до 1000 лева. 

В паркове, градини и пешеходни площади ще бъдат обособени от общината в едномесечен период места, на които да бъдат паркирани тротинетките.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР