Столичният общински съвет прие в четвъртък (25 януари) пакет от

...
Столичният общински съвет прие в четвъртък (25 януари) пакет от
Коментари Харесай

Важна новина за шофьорите! Ето какви мерки предприеха за мръсния въздух в София…

Столичният общински съвет одобри в четвъртък (25 януари) пакет от мерки за справяне с мръсния въздух в София, предложени от Столичната община.

Като цяло използването на спешния проект съвсем напълно зависи от прогнозите на системата за ранно уведомяване, създадена от Българска академия на науките, по поръчка на общината. Както “БАНКЕРЪ” обаче изясни, тя не постоянно дава точни данни. Това на процедура се удостовери и от председателката на Екокомисията в СОС Лорета Радева още при започване на месеца. Сега ръководещите настояват, че следи усъвършенстване в точността на прогнозите – те са на 80% правилни според  зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ).

Идеята на общинарите е, когато системата предвижда, че замърсяването на въздуха в столицата ще бъде 3 пъти над нормата, тогава да влизат в действие признатите ограничения.

Аварийният проект ще за визира най-много водачите на леки автомобили въпреки анализите, че не колите, а битовото отопление е замърсител номер едно. Все отново в дните с изключително замърсен въздух ще зачестят инспекциите на КАТ. Пътната полиция беше оборудвана с устройства (газоанализатори) за премерване на нездравословните излъчвания, които бълват колите. На този стадий има няколко в постройката на КАТ и няколко в патрулите им, само че страната е поела ангажимент да закупи още.

Освен това общината ще мие улици и булеварди, когато дишаме токсичен въздух 2 пъти над нормата. Служителите на Столичния инспекторат пък ще вършат инспекции дали в пунктовете за вторични първични материали и в автосервизите не се горят боклуци.

В дните, в които замърсяването е сред 3 и 4 пъти над нормата ще се позволява паркирането в крайните десни платна на някои от огромните булеварди около центъра на града. Забрана за паркиране в елементи или изцяло в сините и зелените зони, както и затваряне за коли на улици ще се вкарва, когато прогнозите са за превишения 4 пъти над нормата. Тогава също ще е разрешено паркирането по булеварди

Ако тези дейности не дадат резултат, прогнозата се окаже вярна и в два следващи дни се регистрира четирикратното превишение на нормата, общината ще пусне целодневния “зелен билет” на цена от 1 лев за цялата мрежа от градския превоз.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР