Столичният общински съвет прие протестна декларация срещу отпадането на ВиК

...
Столичният общински съвет прие протестна декларация срещу отпадането на ВиК
Коментари Харесай

Столичната община протестира срещу отпадането на ВиК проекти от Плана за възстановяване

Столичният общински съвет одобри протестна декларация против отпадането на ВиК планове на стойност 250 млн. лева от Плана за възобновяване и резистентност. Декларацията бе оповестена от Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ в Общината.

Проектите включват създаване на ВиК системи и пречиствателни станции за отпадъчни води в четири агломерации с население от 10 000 поданици на територията на Столична община – Ботунец, Кремиковци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк.

Основният аргумент за изключването им от финансирането е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. До 2025 година концесионерът е частната компания „ Софийска вода “, която се ръководи от френското сдружение Веолия.

" Отчитайки обстоятелството, че единствено за реализиране на сходство с условията на Директива 91/271/ЕИО и обезпечаване на актуален метод на живот на популацията във връзка с отпадъчните води към 31 декември 2018 година нужният показателен финансов запас е над 5,8 млрд.лева, като за агломерациите с население сред 2000 и 10 000 поданици нужният запас е към 3,9 млрд.лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест би трябвало да бъде поета напълно от жителите, а този запас да бъде обезпечен през техните сметки за тези комунални услуги ", се споделя в декларацията на СОС.

Междувременно на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов заяви, че планът за модернизиране на Напоителни системи отпада в ревизираната версия на Плана, бави Пеканов. Според него казусът с този план е, че във формата, в която е бил заложен, не е отговарял на условията по Плана за възобновяване и резистентност - да се потвърди, че всеки един план няма да навреди на околната среда. Тази работа не е била свършена преди и за толкоз къс интервал от време също не може да се свърши, тъй като би трябвало да се направи оценка на въздействието. Към момента такава оценка би забавила този проект с месеци. Затова към настоящата версия на проекта този план е изваден. Като отплата е препоръчан един фонд за рационализация на селското стопанство.
Ресурсите за София са понижени, добави вицепремиерът. Пеканов посочи, че е имало два плана, които са били на стойност към 560 млн. лв.. Сега са понижени на към 360 млн. лв.. По отношение на плана за метрото, той се резервира, тъй като кметът Йорданка Фандъкова е уведомила служебното държавно управление, че даже най-малкото понижаване на запаси по този план, би заплашило неговото осъществяване. Затова понижението отива по другия план, който е бил фокусиран върху София - за модернизиране на ВиК системите

Окончателният вид на на служебното държавно управление бе разгласен за публично обсъждане  неотдавна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР