Столичният общински съвет прие план за модернизация и финансов модел

...
Столичният общински съвет прие план за модернизация и финансов модел
Коментари Харесай

СОС даде зелена светлина на плана за модернизация на Топлофикация София |

Столичният общински съвет одобри проект за рационализация и финансов модел от подробния проект за рационализация на “Топлофикация София ” ЕАД.

Проектът се извършва от американския съветник „ Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг “ ООД, според контракт сред Столична община и Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати за безплатно финансиране. Планът включва техническа, оперативна и финансова стабилизация, рационализация на мощностите и ръководството на сдружението.

След днешното решение на СОС кметът на Столична община и изпълнителният шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД ще стартират осъществяването на рекомендациите от проекта, които ще координират с държавните институции, в това число Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на екологията и отрасловите комисии в Народното събрание.

Според американските специалисти, реализацията на проекта би осигурила: финансова непоклатимост и опция за обслужване на съществуващия дълг и възобновяване на разноските за подобренията; непоклатимост и непрекъсваемост на топлоподаването посредством създаване на модерни мощности и интегрирана мрежа; обществено допустими цени за над 1 милион софиянци в дълготраен план; намаление на излъчванията на азотни оксиди, според Директива 2012/27 на ЕС; сензитивно усъвършенствано качество на обслужването и потребителската задоволеност.

Част от плануваните стъпки за рационализация на сдружението са създаване на нова високоефективна ко-генерация в Топлоелектрическа централа „ Люлин “ и в Топлоелектрическа централа " София-Изток “ с мощности от 240 MW, инсталиране на нови котли и обезпечаване на съгласуваност сред ТЕЦ-овете и усъвършенствания на топлопреносната мрежа.

В рамките на изследването специалистите от Съединени американски щати направиха разбор и изследване на техническото и финансовото положение на сдружението, правната рамка и структурата му на ръководство.

„ Предложеният проект ще трансформира „ Топлофикация София “ в съвременно и високоефективно сдружение, отговарящо на европейските екологични условия “, съобщи Прошко Прошков, ръководител на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столичен общински съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР