Столичният общински съвет прие бюджета на София с 40 гласа

...
Столичният общински съвет прие бюджета на София с 40 гласа
Коментари Харесай

Гласувано: 1,75 млрд. лв. е бюджетът на Столична община за 2019 г.

Столичният общински съвет одобри бюджета на София с 40 гласа " за " и 18 " срещу ". Въздържали се нямаше. Така София ще разполага с 1,75 милиарда лева за 2019 година
За мен бюджета на София – тези над 1,750 милиарда лева - демонстрират непосредствено мащаба на смяната, която реализираме, разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка гласуването на бюджета.
Преди 10 години бюджетът на София беше 1 милиарда лева – през днешния ден, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лева повече. Това значи, че всяка една от последните 10 години сме съумели да съберем и да притеглим за вложения в София 75 млн. лева повече.
За да знаем от кое място тръгнахме напомням, че през 2005 година бюджета на София е 467 млн. лева - 1,282 милиарда лева по-малко. Напоследък постоянно се твърди, че изискуем всичко това на европейските оперативните стратегии. Факт е, че изискуем доста на стратегиите, само че това надалеч не е всичко, изясни Фандъкова.

В бюджет 2019 година личните доходи са 725 459 000 лева
" Преди 10 година бяха 584 млн., а през 2005 година – 229 млн. За 13 години сме събрали 496 млн. лева повече. Това е директният резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София. И нито един лев от тези пари не е пристигнал безплатно в София ", добави кметът на София.
Инвестиционната стратегия за 2019 година е над 632 млн. лева
Сред главните цели на Столична община през 2019 година са работа по квартали, които не са в центъра на града, рационализация на градския живот, строителството на метрото, както и на нови детски градини, общински жилища и рационализиране на града.

Транспорт и инфраструктура
320 млн. лева са обезпечени за строителството на третия лъч на метрото. Ще бъде построена 12 км от третата линия и първите 8 км ще бъдат пуснати до края на годината, дружно с нови метро влакове. В бюджета са включени и средства за закупуване на още 10 метровлака за третата линия.
През 2019 Столична община пуска още 82 нови рейса , по този начин тяхната междинна възраст ще доближи 6 години. Припомняме, че преди 10 година междинната им възраст беше 18 година Инвестират се 133 млн. лева в нови рейсове и трамваи.
" Освен комфорт за пасажерите, това са и спестени нездравословни излъчвания – за 10 година единствено с новите рейсове намалихме 2,5 пъти излъчванията от градския превоз. Категорично мога да кажа, че това са съответни резултати от ограниченията на Следствен отдел към окръжна прокуратура за възстановяване на качеството на въздуха ", твърди Фандъкова.
Над 86,4 млн. лева ще бъдат вложени в съществени поправки на булеварди и улици в кварталите. 15 огромни обекта ще бъдат ремотирани, също и огромни квартални улици. Освен тях са отделени 37 млн. лева за програмата за " настоящ ремонт ", в границите на която кметовете на 24-те региона ще заявят спомагателни квартални улици, които се нуждаят от ремонт.
Екология
37 603 613 млн. лева са директните вложенията в екология - озеленяване, рекултивация на остарели депа, ръководство на отпадъците. Парковете, в които ще продължи възобновяване са Западен парк, Южен парк III част, Северен парк, Розариума на Борисовата градина, парк Заимов и над 5 млн. лева за детски площадки във всички региони на общината.
С общинското сдружение " Софийски парцели " стартира и построяването и на първия общински аква-парк като част от новия парк Възраждане.
Планира се закупуването на мобилна станция за премерване на качеството на въздуха и слагане на 22 датчика, които ще са общински на разнообразни точки в София.

Образование
75 880 018 млн. лева са вложенията в обучение – това е рекорден бюджет за общинатат, който включва построяването на нови здания на детски градини, съществени поправки на учебни заведения и детски градини във всички региони на София.
15 нови здания на детски градини в регионите " Нови Искър ", " Лозенец ", " Триадица ", " Подуяне ", " Красно село ", " Люлин ", " Изгрев ", " Овча купел ", " Студентски ", " Витоша " и " Искър ". В този лист влизат и детски градини, в квартали, които до момента нямаше такива – " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ". Отделени са и средства за планиране на нови детски градини и учебни заведения в кварталите " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново " и " Манастирски ливади ".
Над 9 млн. лева са планувани за разширения на 10 учебни заведения на територията на Столична община, като в 5 от тях ще бъдат издигнати физкултурни салони, каквито не е имало досега. Салони ще бъдат построени в 37 СУ в регион " Люлин ", 175 ОУ в с. Мрамор, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. " Симеоново " и 100 СУ в регион " Сердика ".
Продължава плана за цялостна рационализация на 26 учебни заведения и детски градини в регионите " Красна поляна ", " Надежда ", " Илинден " и " Връбница ".
Извън тези средства нса обезпечени и 5,3 млн. лева за 2 нови детски ясли в регионите " Триадица " и " Красно село ".
Здравеопазване
Сериозни са средствата, които са обезпечени за вложения в общинските лечебни заведения и ДКЦ-а – 4 715 170 лева за здравна инсталация и поправки.
Култура
6 682 939 лева са вложенията в просвета – включително влизат ремонтите на Кукления спектакъл, Столичната библиотека, читалища в " Подуяне " и с. Лозен, началото на строителството на центъра за модерно изкуство " Топлоцентралата ", както и ремонта на минералната баня в Банкя и проучване на постройките на двете бани в Овча Купел и Горна Баня. Вече e подписан и контракта за прекачване към общината на банята в Овча Купел и ще можем да стартираме реконструкцията на тази знакова постройка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР