Столичният общински съвет може да бъде разпуснат с решение на

...
Столичният общински съвет може да бъде разпуснат с решение на
Коментари Харесай

Разпускат СОС на 14 февруари

Столичният общински съвет може да бъде разхлабен с решение на Общинската изборна комисия (ОИК), в случай че до 14 февруари 2024 година не бъде определен ръководител на СОС, разяснява председателката на ОИК Полина Витанова.

“Имахме диалози с сътрудниците от ОИК и не считаме, че това, което се случва, са провеждани съвещания на СОС, тъй като това е съвещанието, което е свикано от регионалния шеф на 13 ноември и беше намерено от най-възрастния общински консултант ”, сподели още Витанова. Тя напомни, че в текстовете на ЗМСМА е посочен тримесечен период и специалистите на ОИК одобряват, че този период тече от 13 ноември 2023 година, когато определените общински съветници в София поставиха клетва, което значи, че без ръководител СОС може да бъде разхлабен на 14 февруари 2024 година “От 13 ноември общинските съветници имат пълномощия и са общински съветници. В ЗМСМА имаме императивна наредба, че Общинският съвет се привиква от неговия ръководител (чл. 23, ал 4, б. р.), а Столичният общински съвет към момента няма определен подобен ”, сподели Витанова. Тя уточни, че решенията си ОИК взема с болшинство, само че изрече персонално мнение, че сега въпросните съвещания се организират през дълъг интервал, СОС към момента е без ръководител и на процедура не действа. Витанова разясни, че даже и ОИК да излезе с решение за разформироване на СОС, то предстои на обжалване пред Административен съд-София.

Юристи и общинари с опит обаче разтълкуваха, че въпросните три месеца от член 27, алинея 1, не се отнасят до сегашната обстановка, защото съветниците въпреки всичко се събират на съвещание, в опити да изберат ръководител на СОС.

Днес и петият опит за избор на ръководител на СОС се провали, откакто от ППДБ(СС) предложиха най-възрастния член на СОС Грети Стефанова от ДСБ, само че от ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и “Възраждане ” оповестиха, че няма да я поддържат. В момента продължаващото първо съвещание се води точно от Стефанова, която е правист. Все отново се стигна до следващо гласоподаване, при което против номинацията на Грети Стефанова от Има Такъв Народ предложиха Пламен Данаилов, само че нито един от номинираните не събра нужните 31 гласа.

Съветниците взеха решение идната дата за продължение на първото им съвещание от 13 ноември да е на 11 януари 2024 година

Междувременно кметът на София Васил Терзиев назначи Иван Василев за зам.-кмет по финанси и опазване на здравето в Столичната община. “Няма да приема панаири и отхвърлям да ми се вменява отговорност, а вие да вдигате ръце. Това, че някой е съпротива, не е прошка ”, сподели Терзиев на общинските съветници от ГЕРБ-СДС и разгласи, че общината има да заплаща 70 млн. лв., само че няма пари. “70 млн. лв., които няма с какво да ги разплатим. Това е завещание, с което аз би трябвало да се разправям ”, сподели още Терзиев. 

Из ЗМСМА

Три месеца без съвещание - пълномощията се приключват
Чл. 27. (Изм. - Дъждовни води, бр. 65 от 1995 г.) (1) (Доп. - Дъждовни води, бр. 69 от 2003 година, в действие от 27.10.2003 година, изм. - Дъждовни води, бр. 69 от 2006 г.) Общинският съвет се привиква на съвещание не по-малко от шест пъти годишно. Ако в продължение на три месеца общинският съвет не организира съвещание, пълномощията му се приключват с решение на общинската изборна комисия и в тримесечен период се създават нови избори за общински съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР