Столичният лекар Михаил Маджунов беше осъден на 2 години условно

...
Столичният лекар Михаил Маджунов беше осъден на 2 години условно
Коментари Харесай

2 г. условно за лекар заради смъртта на дете

Столичният доктор Михаил Маджунов беше наказан на 2 години условно поради гибелта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 година умря след вадене на сливици.

С окончателното решение на Върховния касационен съд известният лекар от ИСУЛ беше лишен от право да упражнява лекарската специалност за период от 2 години.

Наказанията му обаче са понижени - на предходна инстанция Маджунов беше наказан на 2,5 години условно с 4-годишен изпитателен период, до момента в който в този момент присъдата е редуцирана с 6 месеца, а срокът с 1 година - на 3.

4-годишната Гергана Илиева умря две седмици, откакто е оперирана от сливици от доктор Маджунов в края на 2010 година

За отговорни за гибелта на Гери бяха приети и доктор Иглика Станчева и доктор Юлиян Рангачев, само че наказванията им бяха шест месеца условно. Присъдата е доказана и от Софийския апелативен съд.

В претекстовете и на двата правосъдни състава се приказва за немарливо осъществяване на активност, представляваща източник на нараснала заплаха, и се регистрира като пропуск това, че не е била избрана кръвната група на детето преди интервенцията, а при появяването на кръвоизлив не е била сложена съответна диагноза и по тази причина не е било назначено и съответно лекуване.

Вместо това – лекар Маджунов изписал детето за домашно лекуване, съобщи БНР.

Върховният касационен съд не се е занимавал с шестмесечните условни санкции на Иглика Станчева и Юлиян Рангачев, тъй като те към този момент са влезнали в действие, само че е понижил присъдата на лекар Маджунов с претекст, че с условното наказване от две години с три години изпитателен период ще бъдат изпълнени както самостоятелната, по този начин и генералната предварителна защита.

Маджунов, Рангачев и Станчева са наказани солидарно да заплатят на бащата 100 000 лв. обезщетение.

Решението не предстои на обжалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР